ŠTA POSLE STRASTI: Prebrodite period optimalnog razočaranja u partnera

Jačina plamena strasti koju osećamo prema partneru ponekad nas toliko zaslepi da zbog nje ne vidimo, ili ne želimo da vidimo, ono što nam smeta kod njega. Koliko dugo smo u stanju da negiramo to što nam ne odgovara kod izabranika, samo zbog požude koju međusobno osećamo, objasnila je Elena Kuzmanović, psiholog i telesni psihoterapeut:

- Ne dugo, upravo zbog prirode strasti i njene kratkotrajnosti. Ukoliko se radi o odnosu koji podrazumeva tek povremena viđanja, baziran je samo na strasti i ne pretenduje da se razvije, onda ćemo možda nešto duže negirati šta nam sve ne odgovara. Međutim, ako želimo nešto više, s vremenom postaje jasnije ko je naš partner zaista, što utiče i na privlačnost koju osećamo. To je period takozvanog optimalnog razočaranja koji otvara prostor za ljubav i međusobno prihvatanje partnera, sa manama i vrlinama.

A na pitanje šta se dogodi kada se suočimo sa tim da odabrani partner nije pravi za nas, psiholog i telesni psihoterapeut odgovara:

- Veoma je dobro da se uopšte sa tim suočimo, jer je to iskrenost prema sebi i početak promene. Ljudi često osete kajanje i optužuju sebe zašto to ranije nisu shvatili, posebno ako su već zasnovali porodicu. Ali umesto da sebe iscrpljujemo kajanjem, mnogo je bolje da snagu potrošimo na dalje planove. Nije lako shvatiti koji izabranik je zaista "pravi" za nas, jer često ni sebe ne poznajemo dovoljno. Obično nam i odabir partnera govori, kao neka vrsta ogledala, ko smo danas i na čemu bi trebalo da radimo. Kako sazrevamo, tako pravimo i pametnije odabire, druge stvari nam postanu privlačne.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još