KLJUČNI SIMPTOMI: Prepoznajte deficit folne kiseline

Ako ste često loše raspoloženi, anemični, imate vrtoglavice ili nesvesticu, bolove i probavne probleme, razlog za to bi mogao da bude nedostatak folne kiseline. Manjak ove hranljive materije odgovoran je za čitav niz zadravstvenih problema, a neretko i lekari smetnu sa uma da bi upravo u njenom nedostatku mogao da bude uzrok brojnih simptoma.

Folna kiselina poznata je i kao vitamin B9. Osim više biohemijskih procesa u telu, ona pomaže i u "popravci" DNK i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Nedostatak folne kiseline, što se potvrđuje nalazom iz krvi, najbrže se nadoknadi suplementima. Ali, da bi se uzimala redovno i kontinuirano potrebno je da se jede tamno zeleno lisnato povrće, pasulj, soja, džigerica, pivski kvasac, celo zrno žitarica, pšenične klice, mleko. Ukoliko postoji problem sa probavom apsorpcija folne kiseline može da se smanji za čak 50 odsto.

Ovo je spisak najčešćih simptoma koji pokazuju da je telu potrebno više folne kiseline.

Umor i bledilo

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, odgovoran je za transport kiseonika iz pluća u sva tkiva tela. Kada telo nema vitamina B9, nema ni dovoljno crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. To može da dovede do osećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blede kože.

Bolovi u telu

U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline, mozak dobija manje kiseonika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju da "bubre" i uzrokuju glavobolju. Međutim, mozak nije jedini organ koji ne može bez kiseonika, tako da se bol javlja i u drugim delovima tela, posebno u grudima i nogama.

Kognitivni problemi

Folna kiselina je izuzetno važna za centralni nervni sistem. Kada je telo nema dovoljno, može da se javi depresivno raspoloženje, problem sa koncentracijom, zaboravnost i razdražljivost. Ukoliko je nedostatak folne kisleine hroničan i ne leči se, smatra se da povećava rizik da se oboli od demencija ili Alchajmerove bolesti.

Vrtoglavica

Nesvestica i vrtoglavice su takođe česta posledica manjka folne kiseline. Uz ove simptome, takođe može da se oseti i povećana brzina otkucaja srca i čest osećaj nedostatka daha.

Oslabljen osećaj ukusa

Prema nekim studijama, osim poremećaja usne šupljine, nedostatak folne kiseline može da dovede do poremećaja čula ukusa.

Rane u ustima i oticanje jezika

Ovi simptomi obično se pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista veliki. Jezik izgleda natečeno, crveno ili sjajno, obično oko vrha i rubova na početku. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, takođe može da se oseti i bol pri gutanju ili da boli jezik.

Probavni problemi

Mučnina, povraćanje, bolova u trbuhu i dijareja posle jela mogu da budu prvi znak da je telu potrebna folna kiselina.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.