Pobeda u Avganistanu nemoguća

LONDON, 27. oktobra 2010. (Beta-AFP) - Pobeda u Avganistanu je nemoguća, ocenio je danas poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov u intervjuu za britanski Bi-Bi-Si.

"Pobeda u Avganistanu je nemoguća. Predsednik SAD Barak Obama u pravu je što povlači američke trupe", rekao je Gorbačov koji je i sam bio prisiljen da naredi povlačenje sovjetskih trupa iz Avganistana 1989. godine, posle deset godina rata.

"Biće sve teže i teže za Ameriku da se izvuče iz te situacije. Ali šta je alternativno rešenje? Drugi Vijetnam? Slanje pola miliona vojnika? To ne bi uspelo", dodao je on.

Oko 150.000 vojnika međunarodnih snaga raspoređeno je u Avganistanu, a dve trećine njih čine Amerikanci. Gorbačov je u intervjuu Bi-Bi-Si-ju ponovo kritikovao i ruskog premijera Vladimira Putina.

"Veoma sam zabrinut. Mi smo na pola puta između totalitarnog režima i demokratije. I bitka se nastavlja: veliki je broj ljudi u našoj zemlji koji se boji demokratije i kojima je draži totalitarni režim", kazao je poslednji lider ŠSR-a.

Pogledajte još