Novi "valjak" stara pesma

Nema više Duška Vujoševića na klupi Partizana MTS. Nema više Marića, Robertsa, Mekeleba, Rašića u crno-belom dresu... Ali tu su neki novi momci koji su na evroligaškoj premijeri u „Pioniru“ hteli, znali i pokazali da mogu da iznesu zlatni teret slavnih prethodnika i pobede Himki - 72:68.

Ohrabreni hukom sa tribina, crno-beli su „zaboravili“ veličinu budžeta gostiju iz Rusije i svoju mladost. Bez respekta, sa ogromnom energijom su krenuli u obračun sa iskusnim rivalom, koji je bio impresioniran ambijentom u „Pioniru“ još pre početak meča.

Ipak, na startu je u svojim redovima imao Lengforda. Sa stajlingom koji više odgovara glumcu niskobudžetnih „brejk dens“ filmova iz 80-ih godina, sjajni Amerikanac je na startu pokazao zašto je visokobudžetni igrač. Maestralnim prodorima i besprekornim šutem „držao je strah“ gostijućem timu, ne dozvoljavajući da srpski šampion rezultatski odmakne u prvoj deonici.

Partizan je pronašao odgovor u Kecmanu. Lengfordu je veoma brzo namenio epizodnu ulogu, dok je u napadu često preuzimao odgovornost. Na njegovu sjajnu rolu, nadovezao se Džavaji. Uz asistenciju Veselog „punio“ je penalima protivničke centre, Savrasenka i Ezea i poenima njihov koš. Na žalast, spoljna linija naišla je na veliku prepreku, bekove Lopeza i Planinića. U saradnji sa krilima, Fridzonom i Monjom, često su iznuđivali šuteve našeg šampiona u poslenjdnjim sekundama napada, tako da odličnu defanzivu upotpunjenu sa ofanzivnim skokom, Partizan nije uspeo da materijalizuje na kraju prvog poluvremena - 36:37. Svesni da će temepratura u dvorani rasti kako vreme bude odmicalo, gosti su početkom treće deonice pokušali da uhvate na „spavanju“ protivnika (36:42).

Ali ne i publiku, koja je odmah ubrizgala adrenalinsku injekciju ljubimcima. Bez kalkulisanja su krenuli u otvoreni košarkaški rat, prsa u prsa, u kom je Partizan znao da koristi svoje najteže oružje i „najsmrtonosnije“ - Džavajia. Sa nekoliko sjajnih poteza australijski centar je polovinom poslednje deonice „komandovao“ frontalni napad (65:60) na Himki. Gostujući košarkaši u tim momentima nisu znali odakale im preti veća opasnost, da li iz reketa od Džavajia, spoljne linije na čelu sa Kemcanom i Lafajetom, ili buke „Pionira“ koja im je prekinula komunikaciju sa klupom, da bi im Lučić trojkom minut pre kraja (70:62) ugasio nadu za pobedom i ujedno zakazao saigračima tradicionalni pobednički „bis“ posle utakmice. Prvi u ovoj evroligaškoj sezoni. 




 Skariolo: Razočarani smo!

Mladi strateg crno-belih Vlada Jovanović, nije krio zadovoljstvo posle vredne pobede u premijernom evroligaškom meču ove sezone u „Pioniru“. - Čestitam momcima. Igrali su borbeno tokom čitavog susreta, uložili mnogo energije i emocija. Normalno, hvala publici što je ponovo uz nas, u onolikom broju i na karakterističan način. Jovanović nije propustio posle pobede da spomene i svog učitelja Duška Vujoševića. - Imao sam jako dobrog učitelja, od njega sam crpeo znanje. Posmatrajući Vujoševićev rad za sve ove godine, nije mi bilo teško da shvatim kako se pobeđuje - poručio je Jovanović.

Klobučar: I ja sam hteo da skаčem

- Jedno je gledati ovakvu atmosferu na televiziji ili preko interneta, ali biti akter sasvim nešto drugo. Fenomenalno. Cela hala na nogama 40 minuta. Kad sam bio na klupi i sam sam hteo da skačem - kaže Jaka Klobučar, koga za par dana čeka još jedan specifižan duel, protiv Olimpije, čiji je dres nosio do ovog leta.

 Džavaji: Ponosan sam

- Odigrali smo sjajnu utakmicu. Bilo je uspona i padova, ali uspeli smo da održimo koncentraciju na visokom nivou. Mlad smo tim, ali smo energijom uspeli da se suprotstavimo kvalitetu rivala. Odradili smo veliki posao u odbrani, pogotovo Kecman. Pobedili smo, to je najvažnije. Hvala navijačima na sjajnoj atmosferi. Ovakve navijače još nisam video. Pravi je blagoslov imati nešto tako jer daju veliki podsticaj za igru. Ponosam sam što sam deo ovog tima - bio je impresioniran publikom Nejtan Džavaji.

 Veseli: Nismo se uplašili

Veliku pomoć u reketu Džavaji je imao od Jana Veselog.

- Loše smo počeli sezonu. Nismo bili kompletni, treba nam još malo vremena, ali u sredu uveče smo odigrali borbeno i pobedili. Nismo se uplašili. Ako odigramo svaki meč kao u sredu uveče možemo mnogo da napravimo. Još nismo u pravoj formi, ali biće bolje, iz dana u dan napredujemo - rekao je Veseli.

Partizan: Lafayette 14, Kecman 12, Klobučar 3, Jaramaz , Lučić 6, Milosavljević 8, Katić 4, Jawai 15, Mitrović , Božić 2, Vesely 6, Đekić 2.

Himki: Langford 19, Fridzon 5, Eze 4, Lončar 13, Zaytsev , Dmitriev , Savrasenko 2, Lopez 6, Panin , Monya 3, Planinić 16.

Evroliga, 2. kolo

Grupa A
Partizan - Himki 72:68
Prokom - Kaha Laboral 73:80
Četvrtak
Makabi - Žalgiris

Tabela: Kaha 2/0, Žalgiris 1/0, Partizan 1/1, Himki 1/1, Makabi 0/1, Prokom 0/2

Grupa B
Bamberg - Olimpijakos 73:61
Šarloa - Roma 55:64
Četvrtak
Real - Unikaha

Tabela: Roma 2/0, Unikaha 1/0, Olimpijakos 1/1, Bamberg 1/1, Real 0/1, Šarloa 0/2

Grupa C
Šole - Barselona 77:84
Lijetuvos - Sijena 75:79
Četvrtak
Cibona - Fenerbahče

Tabela: Barsa 2/0, Sijena 2/0, Fenerbahče 1/0, Cibona 0/1, Lijetuvos 0/2, Šole 0/2

Grupa D
Efes - Valensija 79:63
Četvrtak
Panatinaikos - CSKA
Milano - Olimpija

Tabela: Panatinaikos 1/0, Milano 1/0, Olimpija 1/0, Efes 1/1, CSKA 0/1, Valensija 0/2

www.novosti.rs

Pogledajte još