Koncertom Avišaj Koena završen program "Dubrovačke letnje igre u Zagrebu"

Nakon rasprodatog i hvaljenog koncerta koji su održali na jubilarnim 70. "Dubrovačkim letnjim igrama", "Avishai Cohen trio" sa istim uspehom nastupio je pred zagrebačkom publikom sinoć, 25. septembra u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji, čime je zaključen program "Dubrovačke letnje igre u Zagrebu" koji se u saradnji sa Turističkom zajednicom grada Zagreba organizovao povodom ovogodišnje značajne, sedamdesete godišnjice festivala.

Uz basistu Avišaj Koena, u triju su azerbejdžanski pijanista i kompozitor Elčin Širinov i Noam David, bubnjar i kompozitor, čiji su bogat stil i kompleksan zvuk uveliko doprineli rastućoj muzičkoj sceni u Izraelu te koji uz Koena nastupa već godinama.

Avišaj Koen je tokom poslednje dve decenije stekao reputaciju jednog od najvećih svetskih basista, a za veliki međunarodni ugled najviše može da zahvali svom kompozitorskom radu. Pred zagrebačkom publikom je sa svojim slavnim triom sinoć izveo nove, originalne kompozicije i aranžmane sa poslednjeg albuma "Arvoles", uz brojne favorite publike s njegovih prošlih albuma, dok je muzički dodatak ekskluzivno doneo novu kompoziciju s idućeg albuma koju je Koen izveo solo, kao basista i vokal.

Baš kao i ovogodišnji dubrovački nastup, sinoćnji rasprodati koncert bio je prvorazredani muzički događaj, koji je gotovo hipnotisao mnogobrojne ljubitelje džeza. Zadovoljstvo nisu krili ni izvođači pa je tako Koen na kraju, obrativši se publici, rekao kako je to bio najbolji koncert trija u poslednje vreme. Koen je juče na Muzičkoj akademiji održao i jednočasovnu radionicu za više od trideset učesnika, studenata Muzičke akademije i ostalih zainteresovanih muzičara.

Ovim koncertom završen je program "Dubrovačke letnje igre u Zagrebu" koji je tokom septembra, zagrebačkoj publici i njegovim posetiocima predstavio najbolje iz dramskog i muzičko-scenskog stvaralaštva festivala. Zagrebačke kulturne institucije i zagrebački umetnici čitav niz decenija nezaobilazni su sukreatori programa "Dubrovačkih letnjih igara" i stalni gosti festivala i Dubrovnika u letnjim mesecima, a povodom jubilarnog sedamdesetog festivalskog izdanja ta važna veza proslavljena je dolaskom Dubrovnika u Zagreb, zahvaljujući saradnji sa Turističkom zajednicom grada Zagreba. Održan je koncert "Glazba dubrovačkih letnjikovaca" na kojem je ansambl sastavljen od vrhunskih muzičara izveo četiri simfonije Luke Sorkočevića, Hendla i Vivaldija, u velikoj dvorani Hrvatskog muzičkog zavoda. Ovaj jedinstveni muzički program pratilo je i CD izdanje sa svih sedam Sorkočevićevih simfonija koje su ovog leta Igre izdale uz podršku udruženja "Caboga Stiftung".

Publika je uživala i na dve rasprodate izvedbe muzičko-scenskog dela "Mali princ" u Zagrebačkom pozorištu lutaka, koje je u adaptaciji i režiji Hrvoja Korbara, te uz muziku Ivana Josipa Skendera, izvedeno na 70. Igrama, a predstava "Pod balkonima" prema Ranku Marinkoviću u režiji Darija Harjačeka i izvođenju Festivalskog dramskog ansambla doživela je ovacije u Zagrebačkom pozorištu mladih.

Izložba "Iza Igara" fotografa Marka Ercegovića, posvećena "nevidljivom" procesu nastajanja festivala, radnicima iza scene; krojačima, scenskim radnicima, rediteljima i glumcima neposredno pre ili nakon predstave te prema dešavanjima u Festivalskoj palati, biće večeras zatvorena u Galeriji na spratu Kulturno informativnog centra.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još