U amfiteatru Arhiva Vojvodine svečano otvoren prvi "Međunarodni festival duvačkih orkestara"

Sinoć je u prepunom amfiteatru Arhiva Vojvodine otvoren prvi "Međunarodni festival duvačkih orkestara" u Novom Sadu pod pokroviteljstom Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine.

Veče je počelo predavanjem o duvačkim orkestrima u Srbiji u prelepom ambijentu sale na prvom spratu Arhiva Vojvodine. Zainteresovanim posetiocima prof. Boris Matijević ispričao je istoriju limenih instrumenata na našem prostoru. Nakon zanimljivih istorijskih činjenica, posetioci su se iz sale preselili u amfiteatar Arhiva Vojvodine.

U pozdravnom govoru publici su se obratili organizatori festivala, Albert Nađ ispred Duvačkog orkestra "23. oktobar" i Robert Čoban, direktor Color Media Communications.

"Kada smo pre gotovo godinu dana započeli priču o Međunarodnom festivalu duvačkih orkestara nismo tačno znali kako će on izgledati, ali imali smo veliku želju i viziju da duvačke orkestre vratimo na mesto koje im pripada. Danas otvaramo prvi festival duvačkih orkestara, možda ne previše velik, ali stvaran sa puno ljubavi i entuzijama. Nadam se da ovo veče predstavlja samo početak nečega što će trajati u decenijama pred nama", rekao je Albert Nađ.

"Prošlog leta sam bio u Stokholmu i na Trgu ispred Kraljevske palate sam slušao njihov duvački orkestar i rekao kako bi bilo lepo da u Novom Sadu, recimo svake subote u podne svira duvački orkestar, koliko bi to dalo neki evropski duh gradu. Nakon toga, razgovarao sam sa Albertom, čija je ovo zapravo ideja, i brzo su se te dve ideje, ta dva sna spojile u jedno. Ovo je prvi, ali po interesovanju javnosti, medija i orkestara iz drugih zemalja, mislim da ćemo sledeće godine imati još veće izdanje i da ćete uživati i večeras i sutra, a sledeće godine ćemo nastaviti", izjavio je Robert Čoban.

Nakon uvodnih reči, Policijski orkestar MUP-a Republike Srpske počeo je koncert marševima, a potom su se nizali muzički klasici svetske i domaće kinematografije. Publika je uživala u izvođenju numera iz flimova "Kum", "Džejms Bond", "Flojd" i "Balkan Ekspres". "I feel good", "Proud Marry", "Devojko mala" kao i "Bajagin mix", kako ga je orkestar nazvao, praćeni su ritmičkim aplauzima i ovacijama. Pesmom "Ja sam ja, Jeremija" Policijski orkestar MUP-a Republike Srpske završio je koncert, a oduševljeni gledaoci vratili su ih dva puta na bis.

Toplo avgustovsko veče u amfiteatru Arhiva Vojvodine bilo je ispunjeno emocijama i pozitivnom energijom.

Pogledajte još