Potreban viši nivo u borbi protiv korupcije

BEOGRAD, 28. oktobra 2010. (Beta) - Srbija i države u okruženju moraju da postignu viši nivo u borbi protiv korupcije da bi postale članice Evropske unije, izjavio je u četvrtak šef delagacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

Dežer je na regionalnoj konferenciji posvećenoj korupciji u regionu rekao da je nakon prosleđivanja kandidature za članstvo u EU, pred srpskim pravosuđem, koje igra veliku ulogu u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, veliki izazov.

"EU naglašava pitanja vladavine prava i odsustva korupcije. Siguran sam da predstavnici pravosudnih funkcija imaju važnu ulogu u tom procesu", kazao je Dežer na skupu koji je organizovalo Međunarodno udruženje tužilaca, a domaćin je srpsko uduženje tužilaca.

On je istakao da fondovi EU i sredstava mogu biti blokirana i stopiran transfer državama koje ne poštuju preporuke Evropske unije u vezi sa finansijskom kontrolom i merama u borbi protiv korupcije.

Predsednik Međunarodnog udruženja sudija i tužilaca (MEDEL) Vito Moneti rekao je da je princip vladavine prava glavni korak u borbi protiv korupcije i da Srbija kao važan deo Evrope, mora da ima nezavisno pravosuđe.

On je međutim ocenio da situacija u srpskom pravosuđu mora da se poboljša, kao i da moraju da se eliminišu sve sumnje oko reforme pravosuđa, i izbora sudija i tužilaca.

Pogledajte još