Prirodni porođaj samo kada ne postoji rizik za mamu i bebu

Babice bi trebalo da okončaju kampanju za "normalno rađanje", ali i da o rađanju govore tako da se majke koje su imale intervenciju prilikom porođaja ne osećaju kao su doživele neuspeh, prenosi "Gardijan" polemiku o rađanju. Ovaj list podseća da je još 2005. godine Kraljevski koledž babica pokrenuo inicijativu da se porođaji obavljaju bez bilo kakve intervencije, uključujući i epiduralnu anesteziju, pa i indukciju. Prema statističkim podacima u Velikoj Britaniji sada oko 40 odsto trudnica rađa bez medicinskih intervencija, dok je pre tri decenije to činilo 60 odsto porodilja.

- Kraljevski koledž babica napustio je ideologiju koja je mogla da doprinese da se izbegnu mnogi smrtni slučajevi, kao što je smrt mog sina - kaže Džejms Titkomb iz organizacije za zaštitu pacijenata.

Ovu tvrdnju opovrgava profesorka dr Keti Vervik, izvršni direktor pomenutog koledža. Ona negira da je desetogodišnja kampanja ugrozila sigurnost trudnica, ali je priznala da je stvoren pogrešan utisak, jer je prednost davana ženama koje su rađale prirodnim putem, dok su se one koje su imale intervenciju osećale kao da nisu ispunile očekivanja.

Kampanja je kritikovana povodom istrage o smrti 16 beba i tri majke u bolnici u grofoviji Kambrija, koje su se dovodile u vezu sa širenjem ideje o prirodnom porođaju, a postojale su sumnje da je baš to ugrozilo živote majki i dece. Mnogi stručnjaci isticali su i emotivnu stranu porodilja koje nisu rodile prirodnim putem jer smatraju da je stvaran utisak da su one nešto pogrešile. Prirodno rađanje podstiče se svuda u svetu, ali kada postoji bilo kakav rizik po majku i bebu intervencija je neophodna.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još