Lideri EU za stalni mehanizam zaštite od novih kriza

BRISEL, 29. oktobra 2010. (Beta) - Lideri Evropske unije složili su se u petak u Briselu da razmatraju uvođenje ograničenih izmena Lisabonskog ugovora kako bi se ustanovio stalni mehanizam za zaštitu Unije od novih finansijskih kriza, javlja BBC.

Lideri EU su na samitu podržali strožu kontrolu zaduživanja, a dogovoreno je i da se ograniči rast budžeta Unije za 2011. godinu na 2,9 odsto. Oko pitanja budžeta za iduću godinu očekuju se teški pregovori sa Evropskim parlamentom, koji je glasao da se budžet Unije poveća iduće godine za 5,9 odsto.

Na samitu je dogovoreno i da se ustanovi stalni mehanizam za zastitu EU od novih finansijskih kriza, po ugledu na trogodišnji mehanizam uveden u junu za pomoć Grčkoj.

Postignuta je saglasnost i da će Uniji, za ostvarenje tog cilja, biti potrebne "ograničene izmene" Lisabonskog ugovora. Lideri EU će se ponovo sastati u Briselu u decembru da se saglase o izmenama Ugovora, koje, kako se nadaju, mogu biti ratifikovane u zemljama članicama do sredine 2013. Lideri EU su se složili da ojačaju zajedničku budžetsku disciplinu.

Pogledajte još