NJEGOV NEDOSTATAK NARUŠAVA ZDRAVLJE: Prvi znaci upozorenja koji nagoveštavaju deficit vitamina D

Osim što utiče na vitalne funkcije, nedostatak vitamina D može da utiče i na emocionalno zdravlje. Izlaganje suncu pomaže u izgradnji vitamina D. Pomaže u regulisanju količine kalcijuma i fosfata u telu. Ovi hranjivi sastojci su potrebni da bi kosti, zubi i mišići bili zdravi.

Ljudi sa nedostatkom ovog vitamina pate od slabih kostiju i čestih promena raspoloženja. Prema rečima lekara, uobičajeni znak njegovog nedostatka je loše raspoloženje.

- Takozvani hormon sreće, seratonin, opada sa nedostatkom izlaganja suncu. Ako se osećate razdražljivo, to bi mogao da bude znak.

Veza između vitamina D i raspoloženja je objašnjena u jednoj studiji koja je sprovedena na 100 osoba. dokazano je da se pojava, takozvane sezonske depresije, javlja tokom onih meseci kada ima manje sunčeve svetlosti.

- Veruje se da se sezonska depresija javlja kod 10 odsto populacije, u zavisnosti od geografskog položaja, i predstavlja vrstu depresije koja je povezana sa promenama u vremenskim sezonama - rekao je Alan Stjuart sa Univerziteta u Džordžiji.

- Osobe imaju iste simptome svake godine, počev od jeseni i nastavljajući tokom zimskih meseci - istakao je Stjuart.

On je rekao da, na osnovu istraživanja tima, vitamin D verovatno može biti faktor koji doprinosi sezonskoj depresiji.

- Verujemo da postoji nekoliko razloga za to, uključujući da nivo vitamina D u organizmu sezonski fluktuira, direktno u odnosu na sezonski dostupnu sunčevu svetlost - objasnio je Stjuart.

Vitamin D takođe učestvuje u sintezi seratonina i dopamina u mozgu, obe hemikalije su povezane sa depresijom, pokazali su istraživači studije.

- Postoje dokazi da su niski nivoi dopamina i serotonina povezani sa depresijom, pa je logično da može postojati veza između niskog nivoa vitamina D i depresivnih simptoma - izjavio je Majkl Kimlin, profesor istraživanja prevencije raka u Kvinslendu.

Vitamin D nalazi se i u malom broju namirnica: losos, sardina, haringa, skuša, crveno meso i žumance.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još