Sindikati i vlada nastavljaju pregovore o penzijama

BEOGRAD, 1. novembra 2010. (Beta) - Pregovori sindikata i Vlade Srbije o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju trebalo bi da budu nastavljeni u ponedeljak, pošto na prethodna dva sastanka nije postignut konačan dogovor.

Predstavnici pet sindikalnih organizacija prihvatili su u petak ponudu vlade da minimalna penzija u Srbiji bude najviše do 27 odsto prosečne zarade. Ipak, nakon razgovora u subotu sindikati nisu bili zadovoljni, pa su najavili mogućnost pokretanja peticije za smenjivanje vlade.

Sindikati traže da se u izmene Zakona o PIO unese odredba da penzije ne mogu da padnu ispod 60 odsto prosečne plate. Oni traže i veće beneficije za rudare i da se od penzionisanja po novom zakonu u sledećoj godini izuzme oko 6.000 radnika koji su se već odlučili za socijalni program.

Vlada Srbije je 22. oktobra povukla iz skupštinske procedure izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranje, a najavljeno je i da će se taj dokument vrlo brzo ponovo naći pred poslanicima u parlamentu.

Pogledajte još