BLAGODET U NEZI VLASI: Koje je najbolje prirodno organsko ulje za vaš tip kose?

Sigurni smo da vam je već poznato da su prirodna organska ulja prava blagodet za negu kose - pružaju negu, hidrataciju, sjaj, mekoću i svilenkastu teksturu, oslobađaju vas peruti, ispucalih vrhova.

Ipak, kao i komercijalni preparati za kosu i ulja imaju različit uticaj na vlas, pa tako isušenoj kosi neće odgovarati isto ulje kao masnoj kosi, farbana kosa zahteva jedno, dok kovrdžava traži drugo ulje.

Pogledajte naš mali vodič i saznajte koje prirodno ulje je najbolje za vaš tip kose.

Kokosovo ulje - Ovo ulje je najdelotvornije i najčešće se preporučuje kao prirodni tretman za negu kose. Osim što umiruje vlasište ono i otklanja posledice štetnog delovanja smoga i UV zraka. Kokosovo ulje može da regeneriše kosu čije je zdravlje narušeno stalnim bojenjem i hemikalijama. Ako sanjate masažu glave, blago ugrejano kokosovo ulje je idealno za to. Dakle, ako imate jako oštećenu i isušenu kosu najbolji izbor za vas je organsko rafinisano kokosovo ulje koje možete kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane.

Ricinusovo ulje - Ricinusovo ulje je najbolje rešenje za isušen skalp, jer deluje kao izrazito jako hidratantno sredstvo i pojačava rast kose. Ako je intenzivno opadanje kose vaš glavni problem, ovo ulje će se pobrinuti za njen ponovni rast i jačanje. Umasirajte ga u kožu glave i ostavite preko noći. Ujutro ga operite običnim šamponom. Jednom nedeljno sprovodite ovaj tretman i primietićete poboljšan kvalitet kose već za nekoliko meseci.

Ulje jojobe - Ovo ulje odgovara svim tipovima kose, a poznato je po tome što leči suve i ispucale vlasi.

Ulje nane - Dobra cirkulacija i protok krvi kroz glavu do vlasišta je od izuzetne važnosti za zdravu i gustu kosu. Ulje nane će se pobrinuti za ovo i osigurati dovoljno kiseonika. Rezultat će biti čvrsta i gusta kosa.

Limunovo ulje - Ako imate masnu kosu, onda je ulje ovog citrusa idealno za vas. Odlično je i za borbu protiv peruti, vaški i upale vlasišta. Nanosite ga jednom nedeljno i držite sat vremena na vlasištu, a zatim operite blagim šamponom.

Bademovo ulje - Bademovo je ulje bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje su poznate po tome što jačaju i revitalizuju kosu. Masirajte vlasište i glavu ovim uljem dva puta nedeljno kako biste pojačali rast kose.

Ulje čajevca - Ovo ulje takođe odgovara osobama s masnom kosom jer kontroliše stvaranje sebuma, masnoće na vlasištu, ali istovremeno vraća vlagu kosi. Čajevac je dobro rešenje i za perut, a nekoliko kapi možete kombinovati s maslinovim uljem kako bi vam kosa bila blistava i nahranjena.

Maslinovo ulje - Maslinovo ulje je najbolji prijatelj isušene kose, naročito zbog letnjih faktora kao što su delovanje sunca i morske vode. Kad vam je potrebna dodatna nega, čak i posle kvašenja kose u hlorisanoj vodi bazena, nanesite ulje na kosu i vlasište, a onda umotajte toplim peškirom. Nakon pola sata operite kosu blagim šamponom.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još