SAVET NUTRICIONISTE: Pravila ishrane koja morate da poštujete ukoliko bolujete od usporenog rada štitne žlezde

Hipotireoza ili usporeni rad štitne žlezde je rezultat njene nemogućnosti da proizvede dovoljno tiroksina, što dovodi do usporavanja metabolizma.

Ovaj hormonski poremećaj zahteva poseban tip ishrane, a preporučuju se namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom kao što su ovsene pahuljice s jogurtom i cimetom.

Nutricionista Nenad Bratković otkriva šta treba jesti, a šta izbegavati ako bolujete od hipotireoze.

Hipotireoza odnosno usporena aktivnost štitnjače jeste značajan i ozbiljan zdravstveni problem koji neretko rezultira debljanjem, što dovodi do otežalog mršavljenja i regulacije normalne telesne mase.

Postoje tri glavna faktora koji dovode do začaranog kruga pri nastojanju da se izgubi višak kilograma:

- opstipacija (probavni zatvor) popraćen čestim osećajem nadutosti,

- napadi prejedanja povezani s osećajem umora i klonulosti, nedostatka energije, što je posledica hormonski uslovljenog snižavanja bazalnog metabolizma,

- napadi prejedanja s namirnicama bogatima jednostavnim ugljenim hidratima (kao brzim i visokokaloričnim izvorima energije).

Nakon unosa takvih namirnica dolazi do takozvane postprandijalne depresije koja doprinosi ukupnoj metaboličkoj depresiji, a koja je u biti posredovana hipotireozom.

Birajte koje ćete ugljene hidrate jesti i povećajte unos semenki

Smanjite ugljene hidrate koji dolaze iz hleba, testenine, pirinča, keksa, zaslađenih sokova.

Sa druge strane, konzumirajte ugljene hidrate iz neskrobastog povrća, voća i žitarica kao što su ovas, heljda, kvinoja, eventualno ječam i raž.

Preveliki unos ugljenih hidrata opterećuje insulinsku aktivnost koja je i u hipotireozi smanjena.

Nedostatak fizičke aktivnosti dodatno usporava metabolizam koji je zbog vašeg zdravstvenog stanja usporen. Masti su izuzetno bitne i kod hipotireoze. Stoga, smanjite suncokretovo i sojino ulje, a povećajte unos maslinovog ulja (ne pržiti na njemu), te konzumirajte plavu ribu.

Dobar je izbor laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline iz badema, oraha. Ali, njihov smanjeni sadržaj omega-3 masnih kiselina je potrebno kompenzovati s većom dozom unošenih količina.

Bitno je da redovno doručkujete kako bi se omogućila stabilnost koncentracije glukoze u krvi.

Doručkujte namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom, poput ovsenih pahuljica s niskomasnim probiotičkim jogurtom i cimetom.

Jedite manje obroke - pola šake badema (posle podne) ili 3 kockice tamne čokolade (do podne). Na taj način ćete regulisati hormone povezane sa signalom sitosti.

Malo proteina uz svaki obrok zavaraće glad. Stoga, unesite dovoljno proteina hranom – npr. 1,2 -1,5 g/kg TM, ali iz ribe te iz biljnih izvora (žitarice, orašasti plodovi) te belanca jaja. Tako ćete očuvati mišićnu masu, a u kombinaciji s vežbanjem "ubrzavaćete metabolizam" i imati 5 do 6 manjih obroka dnevno.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Miss7Zdrava.24.Sata.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.