Nastavak generalne debate: Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje

Danas je u popodnevnim časovima nastavljena generalna debata na temu „Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje“ u okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu.

Predstavnik arapskog parlamenta, AlSulami je ovom prilikom čestitao Republici Srbiji na organizaciji kao i Interparlamentarnoj uniji, te apelovao na priznanje države Palestine od strane svih parlamenata.

- Rešenje palestinskog problema je rešenje svih sukoba u regionu - poručio je on.

Nakon njihovog predstavnika, usledio je predstavnik indijskog parlamenta, Om Birla, koji je naglasio da je volja država da se sastanu evidentna iz postojanja vladavine prava u raznim oblastima.

- Moramo da očuvamo resurse koje imamo na našoj planeti. To su borbe koje nam predstoje i ne smemo ih izgubiti - istakla je Rojas, predstavnica Meksičkog parlamenta.

Naredni govornik generalne debate, predstavnik parlamenta Egipta, Aal Sayed Ahmed akcentovao je da danas postoji potpuno zanemarivanje međunarodnog humanitarnog prava u mnogim oblastima.

- Palestina je jedina dugogodišnja kriza na svetu za koje nije pronađeno rešenje - naglasio je.

Predstavnica parlamenta Malavija, Gotani Hara je izjavila da su parlamenti jedine institucije koje mogu se postaraju da međunarodna saradnja ne bude samo prihvatljiva, već i sprovodiva.

Nastavkom generalne debate moderirala je predstavnica parlamenta Ruande, Mukabalisa.

U svom obraćanju, predstavnik parlamenta Namibije Katjavivi je izrazio svoju zahvalnost i gradu Beogradu izjavivši da on ima izuzetno mesto u Pokretu nesvrstanih.

Valentina Matvijenko, predstavnica ruskog parlamenta je nakon toga izjavila da posebnu zahvalnost duguje Maji Gojković izražavajući nadu da će se svi kući vratiti sa lepim uspomenama.

- Ono što se desilo Jugoslaviji je bila katastrofa čije posledice osećamo i danas - istakla je u svom izlaganju.

U ime kuvajtske delegacije govorio je Al-Ghanim, koji je istakao sudbinu palestinskog naroda i izraelsku okupaciju koja, kako je on naglasio, “krši sva prava”.

- Međunarodna zajednica previđa da to tog kršenja dolazi - rekao je.

Sentop, predstavik Turske je svoje izlaganje počeo skretanjem pažnje na to da postoje dvostruki aršini međunarodnih organizacija, dodavši da ljudi sada traže novi poredak koji će biti dalje od svih svetskih paradigmi.

Sledeća se okupljenima obratila predstavnica Južne Afrike Modise, koja je u svom izlaganju istakla da sprovođenje odredbi međunarodnog prava mora uzeti u obzir domaće tradicije.

Usledila su izlaganja predstavnika Tajlanda, Filipina i Benina. Predstavnik Filipina, Sotto III je ovom prilikom naglasio ulogu parlamenta u prevođenju međunarodnog prava u domaće pravo.

- Kao što se čelik kali u vatri, tako se međunardno pravo kali u parlamentima - zaključio je on.

Pogledajte još