IPU zasedanje u Beogradu: Održan sastanak Asocijacije generalnih sekretara parlamenata

Danas je u Sava Centru u Beogradu održan sastanak Asocijacije generalnih sekretara parlamenata na 141. Skupštini Interparlamentarne unije.

Prisutnim parlamentarcima obratio se generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srbije Srđan Smiljanić. Pored njega, sastanak je vodio i Kristof Palez, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Francuske, kao i Reko Nehmelman, generalni sekretar Narodne skupštine Holandije.

- Kontrola uloga parlamenta, otvorenost parlamenta i dostupnost parlamenta osobama sa invalididetom su samo neke od značajnih tačaka kojima ćemo se baviti. Srbija je po svom ustavnom uređenju parlamentarna demokratija. Sve je ovo bitno za suštinski stabilnu i jaku paralmentarnu demokratiju. Srbija od 19. veka ima dugu tradiciju parlamentarizma. Međutim, institucije koje čine tu demokratiju potrebno je konstatno da se unapređuju – istakao je Smiljanić.

Smiljanić je takođe spomenuo da je Narodna skupština po oceni brojnih istraživanja jedna od najtransparentnijih državnih institucija u Republici Srbiji.

- Mir pravda i snažne insitucije. Naš odgovor pred izazovima budućih vremena trebalo bi da bude upravo u implementaciji ovog cilja i izgradnji dobre i odgovorne uprave, snažnog parlamenta i jačanje drugih institucija, usavršavanja izbornog procesa i svakodnevnog nastojanja da se poveća poverenje građana u Narodnu skupštinu – dodao je on.

Sastanak je protekao u proaktivnoj debati sa svim učesnicima iz raznih zemalja o tome kako bi uloga skupštine mogla da poveća svoj udeo u poboljšanju demokratije.

Bilo je pomena i o trenutnoj političkoj situaciji u svetu i kako ona utiče na položaj demokratije zbog toga. Tu je bilo i razgovora i o vremenu trajanja rasprava unutar skupštine, kako da se reforme sprovedu i na koji način da se izvrše. Govorilo se i o digitalnim inovacijama koje bi pomogle u efikasnosti i efektivnosti rada skupštine.

Pogledajte još