HOLANDIJA PROMENILA NAZIV: Zemlja lala i vetrenjača ima novo ime

Iako je zvanični naziv Kraljevina Nederland, u svetu je ustaljen naziv Holandija. Kako bi unapredili globalnu sliku zemlje, centralna vlada, poslovni lideri i turistička organizacija, odlučili su da se ubuduće nigde u svetu ne koristi ime Holandija.

Nederland (Nizozemska) na holandskom jeziku znači "niska zemlja". Poreklo ovog naziva vodi od nizijskog položaja države, jer je nadmorska visina 50 odsto njenog kopna manja od jednog metra. Južna i Severna Holandija samo su dve od 12 provincija ove države.

Od kraja 16. veka građeni otimaju zemlju od mora i isušuju jezera. Ova zemlja poznata je kao zemlja lala, vetrenjača i drvenih klompi.

Holandiji je potrebno da se promeni međunarodni fokus do sada usmeren na određene aspekate nacionalnog života povezane sa Amsterdamom, gde vlada kultura slobodnog korišćenja pojedinih droga i crvenih svetala.

U Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje smatraju da će promenom naziva, državu predstaviti kao otvorenu i inventivnu.

Novo ime zemlje trebalo bi da pojača izvoz, turizam, sport, da širi kulturu, norme i vrednosti.

Zvanična odluka očekuje se do kraja godine. Sa novim starim imenom zemlja će nastupati na međunarodnim manifestacijama, "Evrosongu" u Roterdamu i Olimpijskim igrama u Tokiju sledeće godine.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još