LAUREATI NAGRADE "VACLAV HAVEL": Prijem u čast Inicijative mladih za ljudska prava

Kancelarija Saveta Evrope i Ambasada Francuske u Srbiji organizovale su juče prijem u Beogradu u čast Inicijative mladih za ljudska prava, laureata nagrade u oblasti ljudskih prava "Vaclav Havel".

Sedma nagrada u oblasti ljudskih prava "Vaclav Havel", koju Savet Evrope dodeljuje za izuzetno delovanje civilnog društva u odbrani ljudskih prava, zajednički je dodeljena zatvorenom intelektualcu Ilhamu Tohtiju, pripadniku ujgurske manjine u Kini, i Inicijativi mladih za ljudska prava, nevladinoj organizaciji koja okuplja mlade ljude širom Balkana sa ciljem da promoviše pomirenje.

Na prijemu su govorili predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Liliane Mori Paskije, ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni i šef Misije SE Tobias Flesenkemper.

Inicijativa mladih za ljudska prava, osnovana je 2003. godine i promoviše pomirenje kroz izgradnju veza između mladih ljudi širom Balkana iz različitih etničkih grupa, regiona i zemalja. Radeći zajedno za ljudska prava, cilj im je da se izgrade veze koje mogu sprečiti ponovno pojavljivanje etničkog sukoba u regionu.

Godišnju Nagradu "Vaclav Havel" za ljudska prava dodeljuje Parlamentarna skupština Saveta Evrope u partnerstvu s Bibliotekom "Vaclav Havel" i Fondacijom "Charta 77" kao priznanje za izuzetno delovanje civilnog društva u odbrani ljudskih prava u Evropi i šire.

Izvor: Beta.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još