Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar upriličio svečani prijem povodom nacionalnog praznika Republike Francuske (FOTO)

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da ta zemlja želi da se evropske integracije Srbije ubrzaju i da francuska Agencija za razvoj želi da pomogne Srbiji na tom putu. Na prijemu u francuskoj ambasadi povodom nacionalnog praznika Francuske 14. jula, Košar je rekao da "razume želju Srbije za nezavisnošću", ali je dodao da se članstvom u EU "još bolje može odbraniti svoj identitet i nezavisnost".

- Želim da vam ovog 14. jula, u svoje lično ime kao i u ime francuskih vlasti, uputim poruku bratstva. Bratstvo, iz naše republikanske devize, iako se širilo svetom zajedno sa slobodom i jednakošću, iako stoji uvek uz njih, pa i ovde iznad naših glava, na krovu grade ambasade, uvek je ostalo pomalo u senci svoje dve sestre snažnije političke konotacije. Ipak, u trenucima kada smo delili bol sa svima onima koji su bili pogođeni tragedijom u Ribnikaru, a neki od njih su danas ovde sa nama, bili smo prožeti snažnim osećanjima bratstva. Sa istim tim osećanjima želimo iznova da im iskažemo da smo uz njih - rekao je on.

Kako je dodao, "u sećanju čuvamo generacije poznavalaca francuskog jezika, naših dveju kultura koji su činili da se između njih vodi dijalog, a koje je ova škola obrazovala dugi niz godina i koja će nastaviti da obrazuje nove generacije".

- Ostaćemo verni vezama koje spajaju Francusku sa školom Ribnikar i sa njenim nastavnicima, roditeljima i učenicima - kazao je Košar.

Dodaje da "bratstvo, i to ne ono ograničeno etničkim ili verskim okvirima, već ono zasnovano na zajedničkim vrednostima ljudske slobode i dostojanstva, uvek je bilo prisutno u odnosima između naše dve zemlje i naša dva naroda".

- Tim bratstvom se danas vodimo u želji da pomognemo Srbiji na njenom evropskom putu, zato što znamo da ćemo kada budemo zajedno u Evropskoj uniji, ostati verni našem prijateljstvu, prijateljstvu dveju nacija ponosnih na svoju nezavisnost ali svesnih da samo zajedno, u okviru jedne snažne Evropske unije, možemo da je sačuvamo - naveo je ambasador Francuske u Srbiji.

Dodaje i da "bratstvo čini takođe da želimo da Srbija bude odlučno uz nas u suočavanju sa pretnjom koju ruska agresija protiv Ukrajine predstavila za slobode i način života koji su nam dragoceni. Izbor puta ka Evropskoj uniji je zahtevan, u smislu reformi koje treba sprovesti posebno u oblasti pravne države i javnih sloboda".

- Ali jasna je volja zemalja EU i svakako Francuske da se taj proces pristupanja ubrza i da se prevaziđu sumnje ili zamor koji je on mogao da izazove. Radili smo u tom smeru tokom protekle godine obavezujući se na najvišem nivou u korist normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Ta normalizacija je hitna, najpre i pre svega jer je u interesu stanovništva koje je prva žrtva napetosti.

U izjavi novinarima na prijemu u francuskoj ambasadi povodom nacionalnog praznika Francuske 14. jula, Košar je rekao da "razume želju Srbije za nezavisnošću", ali je dodao da se članstvom u EU "još bolje može odbraniti svoj identitet i nezavinost". On je rekao da razume istorijske veze koje imaju ruski i srpski narod, i da ruski i francuski narod imaju slične veze, ali da bi želeli Srbiju koja je solidarna sa EU po pitanju onog što se dešava na evropskom kontinentu.

- Želimo da Srbija bude racionlna prema onome što radi ruski režim, koji srlja u propast - rekao je Košar.

Na pitanje novinara kakav je stav Francuske po pitanju zahteva predsednika Srbije za održavane sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, Košar je odgovorio da je to legitiman stav Srbije i da će se videti da li će te sednice uopšte biti.

- Sa naše tačke gledišta, prioritet je dijalog Beograda i Prištine. Dijalog mora da napreduje, a u okviru njega postoji mapa puta - rekao je Košar.

Dodao je da se veoma raduje zbog Srbije što je dobija organizaciju EXPO 2027 i podsetio da je na tome Srbiji čestitao i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Košar je istakao da su Francuska preduzeća veoma angažovana u Srbiji i da im je namera da budu na korist Srbiji i njenom stanovništvu, kao i da tu ostanu na duži vremenski period. Rekao je i da se ambasada sprema za sledeći sajam knjiga u oktobru, na kojem će Francuska biti počasni gost.

Najavio je da će, pored književnosti, posebna pažnja na sajmu biti posvećena sportu zbog predstojećih Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

Ambasador je rekao i da francuska agencija za razvoj (AFD) takođe radi na realizaciji toga da se Srbija pridruži EU podržavajući sprovođenje zelene agende i modernizaciju infrastrukture.

- Sa ulaganjima u visini od 600 miliona evra, Srbija je zemlja u kojoj se AFD najviše angažovao na svetu u poslednje dve godine. Francuska preduzeća koja ode investiraju sa perspektivom na dug rok takođe žele da pomognu Srbiji u njenom usvajanju evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine, infrastrukture i energetike. Veze koje stvaramo između naučnika, istraživača i startapova takođe približavaju naše dve zemlje koje su obe okrenule inovacijama - pojasnio je on.

Košar je naveo i da postoji dugogodišnji dijalog između umetnika, stvaralaca i intelektualaca iz naše dve zemlje.

- Oni su najbolji protivotrov za simplifikatorska čitanja istorije, iskušenja identitarnim nacionalizmima čiju su visoku cenu nas kontinent, a ovaj region posebno, već platili. Na tu temu takođe bratstvo može da ponudi odgovor. Dokaz tome je film "Lančana reakcija" velikog srpskog sineaste Dragana Bjelogrlića, koji je danas sa nama, koji je realizovan u francusko-srpskoj koprodukciji i koji će biti prikazan a festivalu u Lokarnu. Film govori o jednoj epizodi koja simbolizuje to bratstvo: o jugoslovenskim naučnicima koji su 1958. bili ozračeni u Vinci, koji su lečeni u Francuskoj i koji su bili spaseni zahvaljujući doniranju i prvoj transplantaciji kostane srži na svetu koju je izveo Institut Kiri - rekao je ambasador.

Izvor: Blic.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još