NIJE LAKO BITI TURISTA: U UAE nema ljubljenja, u Francuskoj naručite dva jela, u Čileu ne jedite rukama...

Pre nego što otputujete u neku zemlju, trebalo bi da se upoznate sa pravilima ponašanja njenih stanovnika koja važe i za turiste. Putovanje za neke ljude znači predah od svakodnevnog stresa na poslu, a za druge je to iskustvo i upoznavanje različitih kultura. Važnoje znati da kada posetite novo mesto, novu kulturu, različite ljude i običaje obratite pažnju na stvari koje ne bi trebalo da radite.

U Rusiji nikada ne treba poklanjti paran broj cvetova jer se taj gest smatra uvredljivim i neprikladnim. Paran broj cvetova nosi se samo na sahrane.

U Kini bi trebalo izbegavati direktan kontakt očima jer se on smatra nepoštovanjem druge osobe. Kinezi to rade kada su ljuti na nekoga, pa ukoliko ste u njihovoj blizini i želite da ostanete s njima u dobrim odnosima ne gledajte ih u oči.

Na Tajlandu nikada ne treba pričati ružno o kralju, jer to donosi probleme u ovoj državi. Isto je i ako zgazite njihovu novčanicu, taj narod će vas gledati kao kriminalca i tako će se ponašati prema vama.

U Norveškoj ljude ne treba pitati da li idu u crkvu, jer u ovoj državi mali procenat stanovnika ide u crkvu, pa bi to moglo izgledati nepristojno.

Ukoliko se nađete u Indiji, ne treba nositi cipele unutar indijskih hramova i domova.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima turisti ne smeju javno da se ljube, jer to može da stvori mnogo problema.

U Singapuru su strogo zabranjene neke od opsnih vrsta pasa, ali i za ostale pasmine postoje stroga pravila. Ako odlučite da putujete sa svojim psom, možda bi trebalo da preskočite Singapur.

Francuzi su jako ponosni na svoju kuhinju, pa se preporučuje da u restoranu turisti naruče po nekoliko jela. Ako ostavite hranu u tanjiru, to može uvrediti kuvara.

Nikada nemojte zameniti Novozelanđane s Australijancima, jer je to uvreda za Novozelanđane.

Ako u Čileu jedete rukama, to je velika uvreda i smatra se i bezobrazlukom. To važi i za pomfrit.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još