Obustaviti prodaju Telekoma Srbija

BEOGRAD, 10. novembra 2010. (Beta) - Vlada Srbije treba da obustavi prodaju Telekoma Srbija jer ona nije u interesu države i građana, već samo određenih pojedinaca, upozorila je u sredu profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić.

"Prodajom Telekoma država neće liberalizovati tržište telekomunikacija već će prodati i monopol u fiksnoj telefoniji, jer za dugo u toj oblasti u Srbiji neće biti ravnopravne konkurencije", istakla je Smiljanićeva na skupu o prodaji Telekoma koji je organizavao sajt www.pistaljka.rs koji se bavi temama o korupciji.

Ona je navela da je pismo sa zahtevom Vladi Srbije da se obustavi prodaja Telekoma Srbija potpisala grupa od 92 stručnjaka iz dijaspore, među kojima je 16 univerzitetskih profesora, uglavnom iz SAD i Kanade.

Stručnjaci su ukazali da bi budućnost elektrotehničke struke u Srbiji i Republici Srpskoj bila dovedena u pitanje prodajom Telekoma, kao i da će novi strani vlasnik te kompanije najverovatnije otpustiti veliki broj radnika, kako bi ostvario veći profit.

Vlada, prema rečima predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, nije odgovorila ni na pismo Saveta o neophodnosti da se objave dokumenta na osnovu kojih je doneta odluka o prodaji Telekoma. "Još nismo dobili informaciju da li će infrastruktura Telekoma biti uključena u prodaju 51 odsto kapitala te kompanije", rekla je Baraćeva.

Pogledajte još