Jugoimport ne duguje Zastavi oružje

BEOGRAD, 10. novembra 2010. (Beta) - Preduzeće Jugoimport SDPR saopštilo je u sredu da nema dospela dugovanja prema kragujevačkoj fabrici Zastava oružje i da čini sve da joj pomogne u poslovanju.

"Jugoimport sa fabrikom Zastava oružje ima aktuelnih poslova u vrednosti od 3.555.432 miliona dolara, a na ime predfinansiranja po tim poslovima, za robu koja još nije isporučena ili je u fazi proizvodnje, kao i za finansijsku podršku toj fabrici, ove godine je uplatio iznos od 4.454.097 miliona dolara", navedeno je u saopštenju.

Jugoimport je, povodom najave oružara iz Kragujevca da će u četvrtak protestovati u Beogradu zbog duga od 50 miliona dolara za robu koja je izvezena preko tog preduzeća, istakao da ti podaci ukazuju da unapred finansira proizvodnju i finansijski pomaže Zastava oružje.

Stara potraživanja Zastava oružja, kako je ukazano u saopštenju, nastala su u periodu od 1984. do 1988. godine po kreditnim državnim aranžmanima bivše SFRJ sa nesvrstanim zemljama.

U saopštenju se dodaje da posle raspada bivše SFRJ ta potraživanja nisu mogla da budu naplaćena, jer ugovori nisu imali odgovarajuće instrumente obezbeđenja plaćanja, ali da se sada čine napori da se dug naplati.

Pogledajte još