Na Kosovu zamrznut konflikt

VAŠINGTON/BEOGRAD, 11. novembra 2010. (Beta) - Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer ocenio je da je situacija na Kosovu "zamrznuti konflikt", a sever Kosova gde većinom žive Srbi "najveći izazov", objavio je u četvrtak Glas Amerike.

Uprkos obavljenoj rekonfiguraciji i smanjenju obima misije, UNMIK i dalje obavlja važnu političku ulogu na Kosovu, ocenio je u Vašingtonu Zanijer. Prema njegovim rečima, ključni zadatak UNMIK-a je da se ostvari pomirenje i stabilnost na terenu.

Dodao je da se posle izricanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, koji je ocenio da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, pokazalo da je za većinu članica UN kosovska nezavisnost političko, a ne pravno pitanje.

"Imam osećaj da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije imalo veliki uticaj na Savet bezbednosti. Videćemo kako se razvija sednica u petak, ali verujem da će Savet bezbednosti, kao i na sastanku u avgustu, pozdraviti proces koji vodi ka direktnom dijalogu Beograda i Prištine...Mislim da je veoma dobro da je EU prisutna u tom procesu", rekao je Zanijer.

Zanijer je dodao da je situacija na severu najveći izazov za kosovske vlasti, čija se strategija integracije zasniva na investicijama i novim projektima, ali i policijskim akcijama sprovođenja zakona, što dovodi do konflikta sa srpskom stranom.

Pogledajte još