Vijetnamska kulinarska promocija

Davno je neko rekao da ljudi iz zadovoljstva ili nužde jedu sve i da u tome nijedan narod nije izuzetak. Kad je u pitanju Azija, onda je to pravilo. Tamo jedu sve što raste, hoda, leti, pliva...

Posetili smo restoran Metropolitan Grill hotela Hajat, gde se održava Vijetnamska kulinarska promocija, a svoje umeće predstavili su nam gostujući šefovi kuhinje iz hotela Hajat Saigon, Tong Phuos Duc i Chung Manh Cuong.

U pogledu raznovrsnosti i kvaliteta, vijetnamska kuhinja nimalo ne zaostaje za kineskom. Osnovu predstavljaju pirinač, povrće i riba, a razliku čine ulja tropskih biljaka i začini koji im daju ukus. U tim kombinacijama postoji hiljadu i jedan način pripremanja finalnog proizvoda.

Ono što nam je skrenulo pažnju je zanimljiv detalj koji je čekao svakog gosta na stolu. Veliki zeleni list dopremljen direktno iz Vijetnama koji je služio i kao postolje za štapiće. Za manje vešte obezbeđene su viljuške i kašike.

Na centralnom švedskom stolu bile su raznobojne salate, koje su nas mamile čak i u prolazu. Bilo je tu salata sa školjkama i ananasom, krekera sa račićima, salata s kupusom, piletinom i vijetnamskom nanom, mešana salata sa prelivom od pirinča i sušeni vlašac, hrskave rolnice sa morskim plodovima i čili ribljim sosom, pikantna salata sa sipom i listićima nane, salata sa mangom i sušenim račićima...

Sosovi su veoma bitni u vijetnamskoj hrani. Riblji sos "nuoc mam" je nacionalni sos. Kažu da im je to hrana, začin, izvor minerala i vitamina neophodnih organizmu i da ih je to održalo u godinama gladi. Pravi se od sitne bele ribe, koja se stavi na asure i tako drži nekoliko dana na vrelom suncu. Zatim se slaže u bure - red ribe, red ljute paprike, red crnog bibera, red morske soli i tako do vrha. Onda se odozgo pritisne kamenom i ostavi se na suncu. Bure ima rupice pri dnu, a ispod njega se smešta posuda. Kako cela smesa u buretu vri - tako sos kaplje u sud.

Imali smo prilike da probamo i mus od račića, sos od pirinča i sirćeta i sos od urmi.

Najzanimljiviji je bilo sa glavnim jelima, jer su gosti u otvorenoj kuhinji mogli da vide kako se šta sprema. Nacionalno jelo broj jedan je supa fo, uz koju ide i tanjir sa žutim prženim nudlama u voku. Ne smemo da zaobiđemo ni goveđi file sa zelenim biberom, riblji file sa karamelizovanim sosom, kuvane račiće sa povrćem, karijem i kokosovim mlekom, kuvanu svinjetinu, hrskava jaja, kokos i riblji sos, sipu sa paradajzom…

Iako se u Vijetnamu pije rakija od pirinča, mlako hanojsko pivo "saigon" ili "ba ba ba", gostima je bilo posluženo uvozno belo vino.

Posle malog predaha, posetili smo i drugi, slađi deo restorana, gde se nalazio sto sa slatkišima. Prvo smo se uhvatili za sušeno tropsko voće longan, koje je oblika oraha i u kojem se nalazi slatka kuglica s košticom. Tanjir sa mnogobrojnim egzotičnim voćem delovao je impresivno, a mogli smo da uživamo i u pečenom kolaču sa limunovom travom, kao i u čokoladnom kolaču.

Ako vam sve ovo deluje nestvarno, posetite Vijetnamsku kulinarsku promociju, koja traje do 27. oktobra, i podelite utiske sa nama.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još