Veterinarska komora traži odlaganje

Veterinarska stanica u Vranju jedna je od četiri stanice čijom bi prodajom trebalo da počne privatizacija Veterinarske službe u Srbiji. No, iako je do aukcije ostalo manje od mesec dana (zakazana za 16. novembar) velika je neizvesnost hoće li se ona uopšte održati. Veterinarska komora Srbije zahteva odlaganje privatizacije Veterinarske službe „dok se ne steknu uslovi”, odnosno da se samim veterinarima omogući da otkupe stanice. To su razlozi, kako je „Pregledu” izjavio direktor vranjske Veterinarske stanice Dušan Veličković, što su kod njih „zamrznuti” svi potezi u vezi s privatizacijom. 

Nije sproveden socijalni program, još uvek nisu upisivane besplatne akcije, a još važnije, eventualna promena samog metoda privatizacije uticala je da se zasad ne stvara konzorcijum zaposlenih kao mogući kupac Stanice. Veličković ne želi da se o ovome izjašnjava ali inače, veterinarske stanice u Pčinjskom okrugu različito gledaju na privatizaciju – da njihova služba treba da ostane državna, pogotovu u pograničnom nerazvijenom području gde je to jedini način da se očuva stočarstvo i održe dobrano opustela sela, ili da ih sami zaposleni otkupe. Ali, svakako ne da ih uzme neko sa strane jer sedam godina, na koliko budućeg vlasnika sad država obavezuje da ne menja delatnost stanica, brzo prođe. No, ostane li u Vladi traženje Veterinarske komore bez odjeka, na aukciji će se ponuditi 70 odsto kapitala Veterinarske stanice u Vranju s početnom cenom od 1,8 miliona dinara. 

Nov vlasnik obavezuje se na ulaganja od oko milion i po dinara najmanje. Imovina vranjske Stanice procenjena je na oko 13 i po miliona dinara. Stanica ima pet ambulanti, solidno je opremljena, a upravo ovih dana nabavila je i nov analizator mleka za svoju laboratoriju. Zapošljava 35 radnika, među njima 8 lekara. Veličković smatra da za postojeći obim posla zapravo i nemaju viška radnika. Stanica je nadležna, pored vranjske opštine, za Trgovište i Vladičin Han.(„Pregled“)

Pogledajte još