Lečenje i kod privatnika o trošku RZO-a

BEOGRAD, 13. novembra 2010. (Beta) - Novim pravilnikom o pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranici, pored lekova i medicinsko-tehničkih pomagala, imaju pravo na upućivanje kod lekara u privatnom domu zdravlja i drugim privatnim ustanovama sa kojima Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZO) ima potpisan ugovor o saradnji.

U tom zavodu agenciji Beta je rečeno da pacijenti imaju prava na ambulantno-specijalističke preglede i stacionirano lečenje kod lekara koji rade privatno ukoliko svoja prava nisu ostvarili kod izabranog lekara u državnoj ustanovi.

Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja objavljen je u poslednjem Službenom glasniku i u primeni je od srede, 10. novembra.

Tim pravilnikom jasnije su regulisana i prava osiguranika na bolovanje, a novina je i da će se lekarima specijalistima dodeliti ID broj radi propisivanja medicinsko-tehnickih pomagala na teret RŽO-a. Značajna novina je i mogućnost koriscenja zdravstvene zastite u mestu u kom osiguranik privremeno boravi, bez obzira na razlog i dužinu privremenog boravka, rečeno je u RŽO-u.

Pogledajte još