BORBA ZA POTOMSTVO: Svaki šesti par u Srbiji ima problem sa začećem

Neplodnost je u Srbiji gorući problem, s obzirom na to da, kao i u Evropi, svaki šesti par ima problem sa začećem, kažu u Udruženju "Šansa za roditeljstvo".

Evropska nedelja (NE)plodnosti ove godine obeležava se od 4. do 11. novembra, a nevladine organizacije pokušavaju da informišu javnost o ovom pitanju i podstaknu na razmišljanje o svojoj plodnosti.

- Veliki broj ljudi kako u našoj zemlji, tako i u Evropi, nema dovoljno informacija pre svega o svojoj plodnosti, a još manje o lečenju neplodnosti. Edukacijom i informisanjem možemo da utičemo na promene određenih životnih navika, prevenciju eventualnih stanja i bolesti koje mogu uticati kasnije na začeće - ističe Sandra Jovanović, predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

U okviru evropske kampanje podizanja svesti o problemu neplodnosti, svi zainteresovani mogu da popune onlajn upitnik "Koliko znaš o svojoj plodnosti?".

Tako će se na nivou Evrope doći do saznanja koliko zaista znamo o reproduktivnom zdravlju i koliko je važna edukacija.

Besplatan broj za vantelesnu oplodnju

Ministarstvo zdravlja i Fondacija "Nije svejedno" kompanije "Nektar" u saradnji sa Udruženjem Šansa za roditeljstvo danas zvanično predstavljaju besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800 333 030 u okviru Centra za vantelesnu oplodnju.

Putem ovog besplatnog nacionalnog broja svi građani Republike Srbije kojima su potrebni savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje u Srbiji i procedurama lečenja, neophodnim dokumentima i sl. moći će svakim radnim danom od 9 časova ujutru do 20 časova uveče da se jave i besplatno dobiju podršku kao i odgovore na sva pitanja od strane Udruženja "Šansa za roditeljstvo", ali i psihološku podršku koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za vantelesnu oplodnju.

Takođe, u okviru ovog projekta svim građanima Srbije biće dostupan i potpuno besplana Vodič kroz proces vantelesne oplodnje.

- Kroz svakodnevnu, višegodišnju komunikaciju sa parovima u borbi za potomstvo, zaključili smo da je dostupnost informacija ono što je najneophodnije parovima i pojedincima u poceduri vantelesne oplodnje i lečenju steriliteta. Na ovaj način informacije će biti dostupne svima, iz svakog mesta u Srbiji, potpuno besplatno uz pomoć nacionalnog broja. Smatramo da je to pravi način da pomognemo i pružimo podršku onima kojima je ona neophodna - dodaje Sandra Jovanović.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.