PONOVO KREĆE POPIS IMOVINE U SRBIJI: Građani i dalje kriju svoju kvadraturu

Na zahtev 38 lokalnih samouprava u Srbiji ponovo je počeo popis imovine i ažuriranje baza podataka o nekretninama.

Kroz program švajcarske vlade "Reforma poreza na imovinu" u narednih devet meseci na terenu će raditi 77 popisivača.

- Posle prvog kruga popisa nepokretnosti, od 44 opštine sa kojima smo radili, njih čak 38 je izrazilo potrebu da se posao ponovi. Osim terenske provere nekretnina u ovom drugom krugu u fokusu će biti i unos novih podataka u poreske baze, kao i dodatna kontrola dokumentacije - kaže Jelena Holcinger, stručnjak na švajcarskom programu "Reforma poreza na imovinu".

Prema njenim rečima, u zavisnosti od lokalne samouprave, ostalo je još 10 do 15 procenata nepopisanih nekretnina.

- Najveći problemi sa kojim se opštine susreću kada je reč o porezu na imovinu je i dalje neprijavljivanje kvadrature, kao i promene na vlasništvu, kao što su prodaje, ostavinska rešenja - objašnjava Holcinger.

Program "Reforma poreza na imovinu" je u protekle dve godine radio zajedno sa 44 opštine po celoj Srbiji na proširenju obuhvata poreza na imovinu.

Na terenu je radilo 325 popisivača, koji su popisali nešto više od 100.000 novih nepokretnosti.

Pet najboljih opština podelilo je nagradni fond od milion franaka, poklon vlade Švajcarske.

U lokalnim samoupravama gde se vršio popis imovine, u 2018. godini prihodi od poreza na imovinu fizičkih lica, iznose 2,9 milijardi dinara, što je za oko 230 miliona dinara više u odnosu na 2017. godinu.

Partneri na ovom programu, sa Vladom Švajcarske su i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao i Ministarstvo finansija.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još