Gebreselasije nastavlja da se takmiči

BEOGRAD, 15. novembra 2010. (Beta) - Svetski rekorder u maratonu Etiopljanin Hajle Gebreselasije promenio je odluku o povlačenju i nastaviće da se takmiči, rekao je njegov trener.

"Gebreselasije je u subotu otputovao u Volegu, u Etiopiji, gde je označio početak trke na 10 kilometara. Lokalni novinari su ga pitali o povlačenju, a on je rekao da će nastaviti sa takmičenjima", rekao je trener Voldemeskel Kostre.

Gebreselasije je odluku o povlačenju objavio 7. septembra, nakon što je zbog povrede kolena odustao od maratonske trke u Njujorku.

Gebreselasije (37) se smatra najboljim dugoprugašem svih vremena, mnogi ga nazivaju "kralj dugih pruga", pošto je u tim disciplinama postavio 27 svetskih rekorda.

"On može da trči i do svoje 45. godine, samo ako to želi. Javljalo se mnogo ljudi i svi traže od njega da nastavi da trči", rekao je Kostre.

Televizija u Etiopiji prenela je Gebreselasijeve reči da će nastaviti sa pripremama za Olimpijske igre 2012. godine u Londonu i da će posle toga završiti karijeru.

Gebreselasije je u karijeri osvojio dve zlatne olimpijske medalje, četiri puta je bio svetski šampion, a osvojio je i četitri zlatne medalje na svetskim prvenstvima u dvorani.

Takođe, on je aktuelni svetski rekorder u maratonu. Najbolji svetski rezultat postavio je 2008. godine u Berlinu - dva sata, tri minuta i 59 sekundi.

Pogledajte još