NIJE KARIJES: Pet razloga zašto mogu da vas bole zubi

Kod karijesa, bol zuba se obično javlja na slatku ili kiselu hranu, ali on nije jedini uzročnik zbog kojih vas zubi mogu boleti. Ipak, svaki podrazumeva da morate posetiti zubara.

Infekcija desni

Razne bakterije mogu da izazovu upalu zubnog mesa koja je poprilično bolna, pogotovo ako se u međuvremenu stvore gnojni "džepići" oko zuba. Stomatolog će vam očistiti te džepove i propisati antibiotik koji će zalečiti infekciju.

Patite od noćnog bruksizma

To je naziv za nesvesno škrgutanje, škripanje ili stiskanje zubima koje je često uzrokovano stresom. Ova pojava može izazvati oštećenje zuba i bol, pogotovo ako je svakodnevna. Stomatolog će vam u tom slučaju preporučiti posebnu plastičnu navlaku koja sprečava trošenje zuba.

Imate infekciju sinusa

Tokom sezone gripa ili sezone alergija može se dogoditi da dobijete infekciju sinusa. Koren određenog zuba ponekad može da se nalazi u velikoj blizini sinusa pa pritisak na sinuse, tj. bol u njima osećamo i kao bol u zubima. Umesto stomatologa u tom slučaju lečiće vas ORL doktor ili lekar opšte prakse pomoću lekova za smanjenje otečenosti nosne sluznice ili antibiotika ako je infekcija ozbiljnija. Zapamtite da je svaka bol u zubima jedan od znakova da morate kod stomatologa, a on će vas uputiti na dalje preglede kada shvati da nemate problem stomatološke prirode.

Prejako četkate zube

Zbog ove navike dolazi do povlačenja i oštećenja zubnog mesa. Koren zuba tada postaje izloženiji hrani, ostalim "nadražajima" i bakterijama, a samim tim i osetljiviji, pa možete osetiti bol kada pijete hladna pića ili jedete određenu hranu. Stoga zaboravite na "agresivno" četkanje, pogotovo ako koristite jako tvrde četkice.

Imate napuknut zub

Zub može da pukne iz mnogo razloga – usled druge povrede, kada zagrizete nešto tvrdo i u mnogim drugim situacijama. U tom slučaju možete osetiti bol prilikom žvakanja hrane ili konzumiranja hladne tečnosti. Iako je reakcija vrlo slična onoj kod pojave karijesa, ipak se radi o jednostavnijem problemu i zub samo treba pravilno zatvoriti kako se pukotina ne bi proširila.

Izvor: Azra.ba
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.