Potrebno promeniti izborni sistem u Srbiji

BEOGRAD, 17. novembra 2010. (Beta) - Poslanici Skupštine Srbije ocenili su u sredu da je potrebno promeniti izborni sistem kako bi se unapredili nedostaci postojećeg proporcionalnog sistema.

Portparolka Demokratske stranke (DS) Jelena Trivan rekla je novinarima da je jasno da izborni sistem ima određene manjkavosti, ali da će se tek nakon usvajanja zakona o lokalnim izborima znati način na koji će biti reformisan.

Predsednica poslaničke grupe G 17 plus Suzana Grubješić navela je da se njena stranka zalaže za kombinovani izborni sistem. "U kombinovanom izbornom sistemu stranke ne bi imale dominantnu ulogu, već bi se pola liste biralo direktno, a pola bi postavljale stranke", rekla je Grubješićeva novinarima u parlamentu.

Predsednik poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić rekao je novinarima u Skupštini da je uveren da će vlada, u nekom doglednom periodu, usvojiti predlog izbornog zakona koji će poboljšati manjkavosti proporcionalnog sistema. On je, međutim, dodao da je takođe bitna uloga političkih partija, kao nosioca političkog života.

Predsednik Poslaničke grupe manjina Balint Pastor rekao je da se zauzima za reformu izbornog sistema, ali da je protiv većinskog, jer ne obezbeđuje učešće nacionalnih manjina u političkom životu.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je ranije da je Srbiji potreban proporcionalan, ali "izrazito personalizovan" izborni sistem u kome će građani znati za koga glasaju, a ne da partije odlučuju ko će da bude u parlamentu.

Pogledajte još