DOSTUPNE SAMO NA RECEPT: Američko medicinsko udruženje traži zabranu elektronskih cigareta

Američko medicinsko udruženje (AMA) pozvalo je na potpunu zabranu elektronskih cigareta i proizvoda za vaping koji nisu odobreni od strane Američke agencije za hranu i lekove (FDA). Udruženje poziva regulatore i zakonodavce na državnom i lokalnom nivou da zabrane prodaju i distribuciju svih e-cigareta i vaping (čin inhaliranja, odnosno udisanja dima iz e-cigareta) proizvoda, te traži da ti proizvodi budu dostupni samo na recept.

Savez je takođe pozvao na izradu dodatne studije o upotrebi strategije lečenja u borbi protiv zavisnosti od nikotina te se zalaže da dijagnostičke kodove za bolesti povezane sa e-cigaretama i vapingom.

- Nedavna epidemija plućnih bolesti uznemirila je lekare i širu zdravstvenu zajednicu pa je osvetlila činjenicu da imamo vrlo malo dokaza o kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim posledicama korišćenja e-cigareta i vaping proizvoda - izjavila je predsednica AMA Patris Haris.

Oko dve hiljade ljudi se razbolelo, a najmanje 42 umrlo zbog bolesti pluća povezanih sa vapingom, navode američki zdravstveni zvaničnici. Većina tih slučajeva povezana je sa vapingom THC-a psihoaktivne supstance u marihuani.

Sa zabranom prodaje aromatizovanih elektronskih cigareta odugovlači se više od dva meseca. Američki predsednik Donald Tramp i ministar zdravlja Aleks Azar najavili su plan u septembru, rekavši da se konačna odluka očekuje narednih nedelja, ali za sada o tome nema nikakvih informacija.

Prema anketi Centra za kontrolu i prevenciji bolesti (CDC) više od 27,5 odsto srednjoškolaca u Americi koristi e-cigarete u odnosu na 20,7 odsto u 2018. godini.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još