Diskriminacija nekih verskih grupa u Srbiji

VAŠINGTON, 18. novembra 2010. (Beta) - Sloboda veroispovesti u Srbiji zagarantovana je ustavom, ali postoji diskriminacija određenih verskih grupa, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu.

U izveštaju, koji obuhvata period od 1. jula 2009. do 30. juna ove godine, ocenjuje se da u Srbiji nema državne religije ali da dominantna Srpska pravoslavna crkva i druge "tradicionalne" verske zajednice uživaju donekle povlašćen tretman.

Poštovanje verskih sloboda i dalje je problematično zbog proizvoljne primene i tumačenje zakona o verskim zajednicama, a policijska istraga slučajeva vandalizma i govora mržnje često je spora i nepotpuna, navodi se u izveštaju koji prenosi Glas Amerike.

Izveštaj ukazuje s druge strane da je smanjen broj slučajeva zlostavljanja ili diskriminacije na osnovu verske pripadnosti, ali da lideri manjinskih verskih zajednica i dalje prijavljuju vandalizam, fizičke napade i negativne medijske izveštaje o tim grupama.

Pogledajte još