NESTALI DIJAMANTI I RUBINI: Iz Muzeja u Drezdenu ukraden nakit neprocenjive vrednosti

Jedan od najvećih evropskih istorijskih muzeja "Zeleni trezor" (Grünes Gewölbe) u Drezdenu opljačkan je u ponedeljak ujutru, a lopovi su, kako se pretpostavlja, odneli najmanje tri kompleta nakita s početka 18. veka neprocenjive vrednosti.

Drezdenska policija je u svom saopštenju navela da su lopovi provalili u deo Muzeja u kome se pored eksponata iz kolekcije Avgusta Drugog Snažnog iz 1733. godine, nalazi i novi odeljak u kome su izložena pojedinačne dragocenosti.

Lopovi su provalili u trezor i odneli najmanje tri kompleta nakita s početka 18. veka, uključujući dijamante i rubine, preneli su medijima zaposleni u Muzeju.

Na snimcima sigurnosnih kamera se vidi dako su dva muškarca provalila rešetke na prozoru, saopštila je policija. Alarm se oglasio nešto pre pet sati po lokalnom vremenu, a policija je stigla samo pet minuta kasnije, ali su provalnici uspeli da pobegnu.

Pretpostavlja se da su lopovi podmetnuli požar pre provale, kako bi izazvali prekid električne energije, što je nadležna kompanija i potvrdila, ali je dodala da se sada istražuje da li su ta dva događaja povezana.

- Ukradeni su predmeti neprocenjive kulturne vrednosti - istakao je direktor Muzeja Dirk Sindram na konferenciji za medije.

- Bilo bi nemoguće prodati tako jedinstvene, prepoznatljive predmete na slobodnom tržištu - dodala je Marion Akerman, direktorka muzeja države Saksonija.

Na pitanje da li nakit može biti rastavljen ili pretopljen, Akermanova odgovara da bi bilo užasno ako bi se tako nešto dogodilo, jer njihova kulturna vrednost nadmašuje bilo koji materijalni aspekt.

Pokrajinski premijer Mihael Kretšmer se odmah oglasio i napomenuo da šteta nije naneta samo umetničkoj kolekciji već svim Saksoncima.

- Blago koje se nalazilo u "Zelenom trezoru" u Rezidencijalnoj palati vekovima su sticale generacije žitelja Slobodne države Saksonije. Istorija naše zemlje, naše države, ne može se razumeti bez ovog trezora i umetničke kolekcije Države Saksonije - istakao je premijer.

Ukradenu kolekciju nakita naručio je u 18. veku Avgust Drugi Snažni, izabrani knez Saksonije i kasniji kralj Poljske, koji je naručio ovaj nakit kako bi se nadmetao sa francuskim kraljem Lujem Četrnaestim.

Na sreću, jedan od najpozatijih dragocenosti Muzeja, 41-karatni drezdenski "Zeleni dijamant", u trenutku provale se nalazio, kao pozajmica, u njujorškom Metropoliten muzeju.

Palata u kojoj je smešten "Zeleni trezor" bila je teško oštećena u savezničkom bombardovanju Drezdena u Drugom svetskom ratu, ali je kao i ostale, obnovljena. U ovoj kolekciji izloženoj u deset posebno uređenih salona, ima oko 3.000 primeraka nakita i drugih dekorativnih predmeta od zlata, dragog kamenja, slonovače i drugih dragocenih materijala.

Kada je posle detaljne rekonstrukcije ponovo otvoren u septembru 2006. godine, ovaj prostor je postao jedna od najprimamljivijih turističkih atrakcija Drezdena.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još