Ugovori o donaciji za projekte prekogranične saradnje

ZLATIBOR, 20. novembra 2010. (Beta) - Predstavnici Evropske unije (EU) i Vlade Srbije potpisali su u subotu na Zlatiboru ugovore o donaciji EU za trideset projekata u okviru programa prekogranične saradnje između Srbije i BiH i Srbije i Crne Gore u vrednosti od 5,2 miliona evra.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potpisali su na Zlatiboru i finansijski sporazum o dodeli dodatnih sredstava iz budzeta EU za programe saradnje Srbije sa BiH u iznosu od 1,1 miliona evra i za program sa Crnom Gorom 500.000 evra.

Na ceremoniji potpisivanja, Dežer je istakao da je prvi poziv za projekte prekogranične saradnje pratio veliki entuzijazam i da je na njega stiglo četiri puta više predloga nego što je bilo sredstava. On je ocenio da se regionalna saradnja između Srbije, BiH i Crne Gore odvija na vrlo visokom nivou i izrazio da će efekti svega biti vidljivi i na lokalnom nivou, to jest da će doći do pomirenja i saradnje.

Đelić je rekao je da potpisanih 30 projekata pokrivaju široku lepezu potreba građana - od pijaće vode, turizma, preduzetništva i brige za osobe ometene u razvoju.

Pogledajte još