Samo Sabor može da sudi episkopima

BEOGRAD, 22. novembra 2010. (Beta) - Srpski patrijarh Irinej izjavio je u ponedeljak da je Sabor Srpske pravoslavne crkve jedino telo Crkve koje može da donese odluku o raščinjenju episkopa i da su bivšem vladiki Artemiju "presudili svi prisutni arhijereji na Saboru".

"Sabor je najviše upravno, sudsko i administrativno telo Srpske crkve i kao takvo iznad je crkvenog suda. Sabor koga čine svi arhijereji Crkve sudi episkopima i to bivši vladika Artemije jako dobro zna", rekao je patrijarh Irinej za "Blic".

Kako se navodi na sajtu tog dnevnika, patrijarh Irinej je rekao da "kada ne zaseda Sabor, a potrebe su takve da je potrebna presuda, episkopu može da sudi 12 arhijereja, koji se imenuju. Međutim kada zaseda Sabor, ovo telo postaje sud i punovažno presuđuje episkopu. Ne postoji mogućnost apelacije jer je Sabor najviše telo Crkve".

"Najjednostavnije objašnjeno, bivšem vladiki Artemiju presudili su svi prisutni arhijereji na Saboru, a to je tri puta više episkopa nego što bi činio sud. Takođe, na kraju Sabora svi episkopi, čak i onih šest koji su glasali protiv raščnjenja, potpisali su i saglasili se sa odlukom Sabora o raščinjenju", rekao je Irinej.

Pogledajte još