Savet bezbednosti zaseda zbog Korejskog poluostrva

BRISEL/VAŠINGTON, 23. novembra 2010. (Beta-AFP) - U toku je hitan sastanak Saveta bezbednosti UN povodom razmene vatre i zaostravanja odnosa na Korejskom poluostrvu, dok optužbe i pozivi na smirivanje situacije stižu sa raznih strana sveta.

NATO i Bela kuća oštro su osudili severnokorejski napad na ostrvo Južne Koreje u kojem su poginula dva južnokorejska vojnika, a 18 osoba ranjeno. "NATO oštro osuđuje severnokorejsko bombardovanje ostrva Južne Koreje u kojem je bilo žrtava. Alijansa će pažljivo pratiti razvoj situacije", izjavila je agenciji Frans pres portparolka NATO-a Karmen Romero.

Bela kuća je takođe osudila napad Severne Koreje na ostrvo južnog suseda. "SAD oštro osuđuju taj napad i pozivaju Severnu Koreju da obustavi svoje ratoborne aktivnosti i u potpunosti poštuje odredbe sporazuma o primirju", saopštio je portparol Bele kuće Robert Gibs i dodao da su SAD "u tesnom i stalnom kontaktu" sa Seulom.

Severna Koreja je u utorak ispalila više desetina granata na ostrvo Jeonpjeong u Žutom moru na šta je Južna Koreja uzvratila vatru i podigla stanje pripravnosti svojih vojnih snaga na najviši nivo za mirnodopski period.

Pogledajte još