Proslavljena slava manastira Visoki Dečani

VISOKI DEČANI, 24. novembra 2010. (Beta) - U manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, u prisustvu ministara Vlade Srbije i oko 400 vernika iz Srbije i Crne Gore, svečano je u sredu proslavljena manastirska slava Sveti kralj Stefan Dečanski.

Svetu liturgiju služio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uz sasluzenje episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija, episkopa raško-prizrenskog Teodosija i 32 sveštenoslužitelja, navodi se u saopstenju Eparhije raško-prizrenske.

Novopostavljeni vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije rukopoložio je u čin prezvitera dečanskog jerođakona Petra (Rojevića) i u čin jerođakona Slobodana Dorića iz Lipljana. Dečanski sabrat protosinđel Sava (Janjić) postao je arhimandrit manastira. Vladika Grigorije je novom episkopu raško-prizrenskom Teodosiju čestitao izbor.

Svetoj liturgiji prisustvovali su pored ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i ministra vera Bogoljuba Šijakovića, predstavnici Kfora i više međunarodnih kancelarija u Prištini.

Pogledajte još