"NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU": Ozelenjavanje Gerontološkog centra u Pančevu

Akciju "Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u saradnji sa Javnim preduzećima "Vojvodinašume" i "Srbijašume", kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 2. do 6. decembra.

U okviru akcije predviđena je sadnja 10.000 sadnica u krugu pokrajinskih javnih ustanova, a ona je u prošli ponedeljak zvanično započeta u parku kod zgrade Skupštine AP Vojvodine gde su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić zasadili danas nove sadnice lipe. Akcija je održana i u centru Mačvanske Mitrovice gde je zasađeno oko 1.200 sadnica različitih vrsta drveća, kao i u Opštini Nova Crnja koja je dobila ukupno 800 sadnica raznih vrsta (topola, katalpa, hrast, breza, crni bor). Ozelenjavanje je sprovedeno i u Opštini Bački Petrovac gde je predviđena sadnja ukupno 1.325 mladica.

Ozelenjavanje je potom nastavljeno i u kompleksu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, u parku kod očne ambulante, gde je zasađeno desetak, od ukupno 25 sadnica mladog crnog bora. Akcija je danas sprovedena i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Banja Kanjiža" gde je posađeno ukupno 40 sadnica crnog bora ispred objekta "Aquamarin" u kompleksu bolnice. Akcija ozelenjavanja održana je i u parku Specijalne bolnice za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Dr Borivoje Gnjatić“ u Starom Slankamenu gde je posađeno 30 sadnica crnog bora. Zahvaljujući pokrajinskoj kampanji pošumljavanja i park Gerontološkog centra „Srem" bogatiji je za 90 novih sadnica crnog bora. Ruma je za ovu akciju dobila 885 sadnica hrasta i crnog bora, a pored parka GC „Srem", pošumljavanje je sprovedeno i u rumskom izletištu Borkovac, a deo sadnica će biti zasađen i na nekoliko lokacija u samom gradu.

Akcija je sprovedena i u krugu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Sveti Vračevi" u Novom Kneževcu, gde je zasađeno 15 sadnica crnog bora. Tokom jučerašnjeg dana i u Vrbasu je održana akcija ozelenjavanja i pošumljavanja površina oko javnih ustanova, i to oko Opšte bolnice Vrbas i Gerontološkog centra, a predviđena je sadnja 500 sadnica crnog bora. U okviru akcije ozelenjavanja i u Opštoj Bolnici Senta zasađene su nove sadnice, ukupno 30 sadnica crnog bora, koje su zasađene u krugu i oko bolnice. U Dom „Veternik“ su povodom akcije ozelenjavanja isporučene 52 sadnice crnog bora.  Zavod za javno zdravlje Kikinda, takođe, je podržao akciju "Nedelja za zeleniju Vojvodinu" tako što je posađeno 15 sadnica crnog bora u dvorištu zavoda.

Akcija ozelenjavanja je održana i u Ustanovi Dom za stare i penzionere u Molu, gde je zasađeno 40 sadnica breze i 10 sadnica crnog bora. U višednevnoj pokrajinskoj kampanji pošumljavanja preko 2.600 stabala biće zasađeno na teritoriji rumske opštine, na više različitih lokacija, a najviše stabala biće posađeno u rumskom izletištu Borkovac. Akcija ozelenjavanja uspešno je sprovedena i u Gerontološkom centru "Novi Sad", u Domu Futog kada su zajedničkim snagama zaposleni i korisnici Doma zasadili ukupno 30 sadnica Crnog bora. Akcija je sprovedena i Domu za lica ometena u mentalnom razvoju "Srce u jabuci" iz Jabuke kod Pančeva, gde je uspešno sprovedena sadnja 70 sadnica crnog bora i 30 sadnica breze. U okviru ove akcije i Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić" Zrenjanin dobila je 30 sadnica crnog bora.

Akcija ozelenjavanja traje i ove nedelje, pa je tako juče zasađeno 80 sadnica crnog bora u krugu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Kovin" u Kovinu.

U toku trajanja akcije za Gerontološki centar Pančevo je opredeljeno 30 sadnica Crnog bora, koje su zasađene u parku Gerontološkog centra Pančevo, kao i Klubovima za odrasla i stara lica u sklopu Gerontološkog centra. Direktorka ove ustanove, Tanja Lukić, govorila je ovom prilikom o vrednosti i kvalitetu akcije koja je odrađena u parku Ustanove i tom prilikom argumentovala zašto je važno i značajno imati što više zelenila u svom okruženju.

- Ova akcija je bitna globalno, lokalno i u ličnom okruženju. Jako je važno reći da drvo pored proizvodnje kiseonika suštinski i prečišćava vazduh. Pravilno postavljeno drvo smanjuje sunčevo zračenje samim tim stvara hladniju mikro klimu, što jako puno znači našim korisnicima za vreme toplih letnjih temperatura. Ovih par podataka (a ima ih još) samo govori da drveće nije samo ukras našeg doma, naselja ili grada već su njegova pluća i rashladnik. Treba naglasiti da se hitno mora zaustaviti trend seče i uništavanje drveća pod izgovorom ekonomskog napretka. Izreka:“GDE GOD NAĐEŠ ZGODNO MESTO TU DRVO POSADI, A ONO JE BLAGORODNO PA ĆE DA NAGRADI“. Ovakve akcije treba izuzetno podržavati i češće praktikovati, rekla je direktorka Gerontološkog centra Tanja Lukić.

"Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi se kao deo aktivnosti koje proizilaze iz donete Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Grada Novog Sada, a kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje bacanje plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

Foto: Pokrajinska Vlada

Pogledajte još