Staljin naredio Katinjski masakr

MOSKVA, 26. novembra 2010. (Beta-AFP) - Donji dom ruskog parlamenta Duma usvojio je u petak deklaraciju u kojoj se priznaje da je Katinjski masakr hiljada poljskih oficira 1940. godine bio zločin koji je naredio Staljin, prenose ruski mediji.

"Objavljeni dokumenti koji su bili u tajnim arhivama, samo otkrivaju razmeru te strašne tragedije, ali takođe svedoče o činjenici da je Katinjski zločin počinjen na ličnu naredbu Staljina i drugih sovjetskih rukovodilaca", navodi se u deklaraciji Dume.

U tekstu se dodaje da je u sovjetskoj propagandi odgovornost za taj zločin pripisana nacistima što je izazvalo "bes i ogorčenje" poljškog naroda. Ruski parlament izražzava "duboko zaljenje zbog svih žrtava te neopravdane represije, njihovim porodiciama i njihovim bližnjim", piše u tekstu.

Katijnski masakr zbirno je ime za likvidaciju oko 22.000 Poljaka - oficira i intelektualaca koju je izvršila sovjetska NKVD od 4. aprila do maja 1940. godine u Katinjskoj šumi, zatim kraj Harkova, u mestu Mednoje, kraj Minska i u Ukrajini, kuda su prethodno u jesen 1939. godine zarobljeni Poljaci prebačeni u sovjetske logore.

Pogledajte još