SRBIJA SE ŠTITI OD VIRUSA GRIPA: "Torlak" će dogodine proizvoditi vakcine

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" proizveo je vakcinu protiv gripa, pod okriljem projekta Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Uzorci nove vakcine, sa pratećom dokumentacijom, kako je "Novostima" potvrdila dr Vera Stoiljković, v. d. direktora, predati su Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), za proces registracije, koji po zakonskom roku može da traje maksimalno 210 dana.

Nova, "torvaks flu" je trovalentna vakcina, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa, i namenjena je za zaštitu stanovništva od 18 do 65 godina.

"Torlak" je do prekida proizvodnje, pre 15 godina, bio poznat i u regionu, i širom sveta, po vakcini protiv gripa, koju je proizvodio pune četiri decenije, ali sad mora da prođe zakonsku proceduru testiranja i registracije, kao da prvi put pravi vakcinu. Iako u stručnim krugovima preovladava stav da bi sa oduševljenjem zbog ponovnog pokretanja proizvodnje trebalo sačekati dok ALIMS ne izda dozvolu za puštanje vakcine u promet, dr Stoiljković ne ostavlja prostor za sumnju da ćemo za sledeću sezonu imati domaću vakcinu - "torvaks flu".

- Mi smo je proizveli, uradili pretklinička i klinička istraživanja u okviru projekta SZO i dokazali da je efikasna i bezbedna. Proizvodnja te vakcine ogroman je iskorak za "Torlak", ali i celo zdravstvo Srbije - kaže dr Stoiljković.

U globalnom projektu SZO učestvovalo je 14 zemalja, ali su samo tri - Srbija, Brazil i Vijetnam uspele da naprave vakcinu.

- Proizvodnja vakcine je zahtevna, traje dugo, mnogo košta i do završetka ne znate da li ćete postići rezultat - kaže dr Stoiljković.

"Torlak" ima novi pogon za vakcinu protiv gripa, u koji je iz kredita, novca dobijenog od SZO, Ministarstva zdravlja Srbije i kase ovog Instituta, uloženo više miliona evra. Projekat u koji je SZO uključila ovaj Institut omogućio je i usavršavanje i obuku kadra.

- Tim je odavno kompletiran, oprema je kvalitetna, i mi možemo prve godine da proizvedemo 150.000 doza. Kapacitet bi se iz sezone u sezonu povećavao do maksimalnih pola miliona doza - priča dr Stoiljković.

- Svake godine će se proizvoditi trovalentna vakcina. Preporuku za sastav, kao i druge zemlje, dobijamo od SZO. Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine, kako bi se prilagodila starijoj populaciji - kaže dr Vera Stoiljković

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još