Zakon o finansiranju u decembru

BEOGRAD, 26. novembra 2010. (Beta) - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izrazila je u petak očekivanje da će novi Zakon o finansiranju političkih aktivnosti biti usvojen u decembru i ocenila da neće biti protivljenja donošenju tog dokumenta jer su u njegovoj izradi učestvovali predstavnici svih partija.

Na konferenciji za novinare, Marković je podsetila da je sredinom novembra radna grupa prosledila radni nacrt tog zakona u Ministarstvo pravde i rekla da, prema planu, taj zakon treba da bude usvojen u decembru.

Ona je kazala da postojeći zakon koji reguliše tu materiju ima puno nedostataka ali da je, i pored toga, Agencija u prvoj godini rada podnela osam prekršajnih prijava protiv političkih partija koje nisu podnele izveštaj o utrošenim sredstvima na lokalnim izborima u Odžacima, Žablju, Boru, Negotinu i Aranđelovcu.

Govoreći o saradnji sa državnim organima u toj, kako se izrazila, "nultoj godini" rada agencije, Marković je rekla da u vlasti postoji dovoljno spremnosti da se podrži rad tog regulatornog tela, iako nekada državni organi nisu dovoljno ažurni u odgovorima na zahteve Agencije.

Pogledajte još