U igri Cepter, Matić, Rodić...

Kombinacije su neviđene, kažu upućeni, a u „trci“ su svi domaći igrači koji su i ranije u procesu privatizacije direktno ili indirektno uzimali najbolji poslovni prostor

Kako „Privredni pregled“ nezvanično saznaje, jer zvaničnih najava nema, u deset ponuda za učešće na današnjoj aukciji za prodaju Robnih kuća Beograd pored domaćih učesnika među kojima su neki pod svojim imenom i prezimenom, a neki pod imenom kompanije ili „grupe zainteresovanih“ sa kojom su se udružili i vlasnici kompanija Cepter, Delta i MPC, Milan Janković, Milorad Mišković i Petar Matić, kao i drugi (u okviru konzorcijuma). 

„Kombinacije su neviđene“ kažu upućeni a u igri su svi oni domaći igrači koji su i ranije bilo direktno ili indirektno dolazili u procesu privatizacije do najboljeg poslovnog prostora pre svega u centru Beograda kupujući ili razmenjujući objekte trgovinskih firmi od kojih je većini i trag nestao. Na zvaničnoj listi je i ponuda „jednog bogatog Rusa zatim jedne velike kompanije iz Izraela i nekoliko kompanija iz Evropske unije“. Naš izvor kaže da je vrlo moguće da je „uletela“ još neka ponuda u produžetku jer je rok za polaganje depozita bio pomeren sa 22. na 26. oktobar, odnosno za četiri dana kao i da su realne sve opcije. Pa tako iza Benetona na primer može da stoji i Delta ili da u nadmetanju učestvuju i Slovenci odnosno Merkator, ali bez nominacije koju će zvanično nositi samo kompanija Rodić. Iako je dokumentaciju za ovo javno nadmetanje na startu otkupilo 40 firmi i pojedinaca i to po ceni od 7.000 evra za finalnu kupovinu će se nadmetati deset kupaca, a početna cena biće 140 miliona evra. 

Svaka od ovih deset kompanija položila je depozit od 44 miliona evra Agenciji za privatizaciju koja je „nosilac posla“ i koja je samo po tom osnovu „uknjižila“ do sada rekordnu sumu od skoro pola milijarde evra. Što potvrđuje navode akcionara i domaćih medija da je reč o zaista krupnom zalogaju na polju nekretnina jer RK rasplažu sa 239.679,06 kvadratnih metara poslovnog prostora. Samo javno nadmetanje će se održati u hotelu Hajat, a zbog velikog interesovanja javnosti obezbeđen je direktan prenos aukcije u 11 časova na Drugom kanalu RTS−a. Tok nadmetanja kontrolisaće tročlana Komisija za javno nadmetanje Agencije za privatizaciju. Procedurom je predviđeno da aukcionar oglasi početnu cenu od 140 miliona evra, a zatim će se pri svakom novom podizanju licitacione kartice od strane učesnika cena povećavati za pet miliona evra. Pobednik na aukciji će biti onaj ko izlicitira najvišu cenu. Očekivanja su da prodajna cena dostigne iznos veći od 700 miliona evra. Najavljenoj prodaji će moći da prisustvuju kupci, njihovi predstavnici, zvanice i novinari, ali ne i predstavnici Mreže za restituciju „kako se ne bi ometao postupak prodaje“.(„Pregled“)

Pogledajte još