Saobraćaj poremećen u većini zemalja EU zbog snega

LONDON, 4. decembra 2010. (Beta-AFP) - Talas hladnoće poremetio je u subotu saobraćaj u Evropi, dok je u Španiji štrajk kontrolora leta dodatno ugrozio odvijanje avionskog saobraćaja širom te zemlje.

U Velikoj Britaniji, brojni letovi su kasnili, dok je železnički saobraćaj radio relativno dobro sa kašnjenjem na pojedinim linijama. U Britaniji se očekuje sneg posle kiše i u nekim delovima te zemlje temperatura neće biti viša od sedam stepeni.

U Škotskoj je izdato upozorenje skijašima da postoji opanost od lavina. Slično upozorenje je izdato u francuskim Alpima, jer će sneg, prema prognozama meteorologa, padati i u nedelju i ponedeljak.

Uprava francuske civilne avijacije naložila je pariskom aerodromu Roasi - Šarl de Gol da smanji za 20 odsto svoj plan letenja zbog najavljenog snega i poledice. U Ženevi u bolnice je primljen veći broj pacijenata koji su povređeni zbog klizavih puteva.

U Poljskoj je devet osoba umrlo od zime u poslednja 24 sata, čime je bilans žrtava porastao na 31 od početka decembra. Na jugu Austrije, oko 800 domaćinstava je ostalo bez struje, a saobraćaj je poremećen zbog stabala koja su usled težine snega pala na saobraćajnice. U Nemačkoj su temperature uglavnom ispod nule i najavljene su nove snežne padavine za nedelju.

Pogledajte još