Zvezda: Zajednica odgovorna, Partizan da se ogradi

BEOGRAD, 4. decembra 2010. (Beta) - Uprava Crvene zvezde saopštila je da je Zajednica superligaša odgovorna za današnji napad pristalica Partizana na prostorije večitog rivala.

Zvezda je, takodje, izrazila očekivanje da će se rukovodstvo Partizana ograditi od postupaka huligana, koji su u tačno 14.03 napali prostorije crveno-belih naoružani bejzbol palicama, lopatama, sekirama, noževima, štanglama i većama sa kamenicama.

Čelnici Zvezde su u saopštenju ocenili da je uzrok tog napada odluka Zajednice superligaša da dozvoli da se na zahtev Slobode Sevojno njihova utakmica 15. kola prvenstva sa Partizanom ne igra u Lučanima, već u Beogradu.

Zajednica je, takodje, na zahtev Zvezde promenila termin njen utakmice sa Vojvodinom, koja će se zato igrati večeras, a bila je zakazana za sutra. Tu odluku crveno-beli direktno ne pominju, ali navode da su i oni i Policijska uprava za grad Beograd bili protiv ideje da i Zvezda i Partizan igraju istog dana.

"Odgovornost za ovaj divljački čin snose oni koji su doneli nerazumnu odluku da se promeni domaćinstvo utakmice koju su igrali Partizan i Sloboda. Crvena zvezda je javno upozoravala da ova odluka prvenstvo čini neregularnim", ističe se u saopštenju.

"Odgovorni koji su doneli odluku o zameni domaćinstva nisu imali sluha za primedbe...Zahtevaćemo da zbog toga odgovaraju. Hajka koja se protiv Zvezde vodi već nekoliko nedelja dovela je i do toga da neki huligani misle da je normalno da demoliraju prostorije kluba i linčuju njenog predsednika i zaposlene", dodaje se.

Rukovodstvo Zvezde je pozvalo i da se hitno sastanu nadležni organi Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice superligaša kako bi se tačno utvrdilo čija je odgovornost za današnji incident.

"Domaće prvenstvo je već pretvoreno u lakrdiju i cirkus u kojoj je sport najmanje važan. Poslednji je trenutak da se pauza u prvenstvu iskoristi da se fudbal u Srbiji dovede u red i da interes sporta i fudbala bude iznad interesa pojedinaca kako što je sada", navodi se.

Zvezda je pojasnila i da je grupa od oko 200 huligana na klupski stadion došla gradskim prevozom i da su prvo napali ulaz u VIP galeriju na kojoj su polomili stakla i potom pokušali da udju u prostorije marketinga i servisa za članstvo.

Obezbedjenje kluba tada se sukobilo sa huliganima, ali su oni nastavili da razbijaju stakla i pokušali da udju u restoran u centralnoj loži stadiona gde su predsednik Zvezde Vladan Lukić i nekoliko članova uprave imali sastanak sa predstavnicima nemačkih i austrijskih kompanija, potencijalnih sponzora.

"U trenutku napada huligana u prostorijama kluba se nalazilo petoro dece starosti od dve do šest godina, a na terenima Omladinske škole koji su udaljeni svega nekoliko stotina metara naša deca su igrala utakmicu sa svojim vršnjacima iz Vojvodine", ističe se.

Demoliranje svečane lože do dolaska policije navodno su zaustavili pripadnici obezbedjenja i Lukić sa članovima uprave.

"Braneći klub predsednik Lukić i članovi uprave i obezbedjenja dobili su nekoliko kamenica i udaraca po telu. Kamenicama i štanglama je naneta šteta i parkiranim automobilima", navodi se u saopštenju i dodaje da su se huligani po dolasku policije razbežali prema Trgu neznanog junaka.

Policija je ranije saopštila da je privela 30 huligana.

Pogledajte još