Ambasador Švedske na "Božićnom seocetu kod Hrama": Oba Božića su slična, ali zaboravlja se na post

U toku je treći po redu festival „Božićno seoce kod Hrama“, koji će trajati sve do 28. januara na platou ispred Hrama Svetog Save.

Jučerašnji program obeležile su interpretacije hora Osnovne škole „Đorđe Krstić“ na Raspevanoj jelci, obraćanje ambasadora Švedske, Nj.E. Jana Lundina i nastup benda „Neverne bebe“.

Ambasador se prisutnima obratio na srpskom jeziku, a pričao je o sličnosti i razlikama u katoličkom i pravoslavnom Božiću, te i načinu njegovog obeležavanja i značaju.

- U našim krajevima, mi smo postali Hrišćani negde u 10/11. veku. Ima dosta sličnosti sa Božićem ovde. Primećujem to, pošto mi je supruga odavde. Imamo nešto što se zove Božićne jasle, što imate i vi. Imamo jelku, ukrase – rekao je Lundin i dodao da je Božić, pre svega, praznik za porodicu.

- Idemo ujutro 25. decembra u crkvu, ali to postaje ređa pojava, pre svega se slavi u krugu porodice. Mnogo se jede, ne posti se, to se zaboravlja, mada se još uvek jede bakalar kod nas, ali mislim da je to jedini znak da se ikad postilo – objasnio je ambasador, napomenuvši da se kod njih jede haringa, zatim hleb koji se umače od onoga što je ostalo na glavnoj trpezi, kaše i slična jela.

Nakon govora ambasadora Švedske, prisutni su uživali u izvedbi hora na jelci, dok su nakon toga nastupili članovi grupe „Neverne bebe“. Na bini festivala smenjivali su se njihovi hitovi u originalnom pop zvuku, čime su podsetili i potkrepili svoj značaj na muzičkoj sceni kod nas. Koncert je počeo u 20.00.

Podsećamo, doček Pravoslavne Nove godine, u okviru festivala „Božićno seoce kod Hrama“ upriličiće „Bijelo Dugme Real Tribute“ bend. Koncert je zakazan 13. januara za 20.00, na bini festivala.

Pozivamo, takođe, na drugi molitveni skup, kada će se služiti Molebstvije za početak Nove godine. Skup je zakazan za 13. januar u 23.30, kod Hrama Svetog Save, a služiće ga vikar Njegove Svetosti Episkop remezijanski Gospodin Stefan sa sveštenstvom Hrama Svetog Save.

Nakon molebana je tradicionalni vatromet u ponoć.

„Božićno seoce kod Hrama“ svečano je otvoreno 4. januara 2020. godine. Detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.