Srbija na startu sa Danskom

BEOGRAD, 7. decembra 2010. (Beta) - Evropsko prvenstvo za rukometašice počinje u Danskoj i Norveškoj, učestvuje 16 reprezentacija, a titulu brani selekcija Norveške.

Rukometašice Srbije takmičiće se u Grupi A u danskom Alborgu sa reprezentacijama Španije, Danske i Rumunije.

Reprezentacija Srbije nije imala većih uspeha na evropskim prvenstvima.

Od 1994. kada je ustanovljen kontinentalni šampionat, najbolji rezultat ostvarila je 2002. u Danskoj kada je bila šesta. Dve godine pre toga u Rumuniji bila je sedma, dok je na poslednja dva EP 2008. u Makedoniji zauzela 13. mesto, a u Švedskoj 2006. - 14. mesto.

Pod imenom Jugoslavija, ženska rukometna reprezentacija je poslednji veliki uspeh ostvarila na Svetskom prvenstvu 2001. u Italiji, kada je osvojila bronzanu medalju.

Do Evropskog prvenstva u Danskoj i Norveškoj, Srbija je stigla kao drugoplasirana ekipa u kvalifikacionoj Grupi 5, gde je dva puta izgubila od Španije, a bila bolja od Grčke i Turske.

U prvom delu šampionata takmičiće se sa Danskom koja će imati prednost domaćeg terena. Ova ekipa poslednjih godina ima nešto lošije rezultate, ali je od 1994. tri puta bila olimpijski pobednik, tri puta evropski prvak, dva puta evropski vice-šampion i jednom je osvojila bronzu na SP.

Ženska reprezentacija Španije tek poslednjih godina pokušava da dostigne uspehe rukometaša. Na SP 2009. bile su četvrte, a na EP dolaze kao aktuelne vicešampionke Evrope.

Rumunija je na prošlom Evropskom prvenstvu u Makedoniji zauzela peto mesto, a najveći uspeh od 1994. godine imala je 2005. na SP u Rusiji kada je osvojila srebrnu medalju.

Reprezentacija Srbije danas počinje takmičenje na šampionatu, a u 20.45 sastaje se sa Danskom.

Pogledajte još