Da oči zasijaju

Svima nam je poznat problem kada ustanemo ujutru sa nateklim očima, podočnjacima i umornim licem. Kada se u tkivo oko očiju limfnim putevima transportuje nedovoljno tečnosti, dolazi do zastoja i ispod očiju nastaju jastučići, objašnjava kozmetički stručnjak Helga Fiala-Halsberger iz Beča. Uzrok podočnjaka može biti i prehlada, stres ili umor. Ukoliko nisu hronični, pomažu kreme, vitamini i masaža. 

Redovna nega očiju deluje preventivno protiv nastajanja podočnjaka. Brojni proizvodi za negu kože oko očiju, kao što su ekstrakti algi ili kofein, podstiču mikrocirkulaciju. Oni smanjuju natekline i učvršćuju opuštenu kožu. Tradicionalno domaće sredstvo protiv podočnjaka su hladne obloge od kesica čaja. Pomaže i rashlađen na krugove sečen krastavac. Na hladnoći se krvni sudovi sužavaju i podočnjaci smanjuju. 

Protiv nateklih očnih kapaka 

Dve male kašike stavite nakratko u zamrzivač. Rashlađenim kašičicama lagano masirajte kapke od unutra ka spolja. Masirajte dok kašika na postigne sobnu temperaturu. Nedostatak vitamina takođe može da dovede do oteklina oko očiju. Vitamin C je posebno važan, pošto podstiče krvotok i jača zidove krvnih sudova. Kivi, paprika i šipurak bogati su ovim vitaminom. 

Stvaranje podočnjaka podstiču i boravak u toplim i zagušljivim prostorijama. Fiala-Halsberger kaže da je najbolje spavati u svežoj prostoriji i preko noći isključiti klimu i grejanje. Preko dana je neophodno piti najmanje dva litra vode ili biljnog čaja, jer tečnost podstiče rad bubrega i smanjuje otekline. 

Pogledajte još