NE PRIJA SVIMA PROLEĆE U FEBRUARU: "Podivljala" temperatura – šok za organizam

Nagli skok temperature i te kako je šok za organizam koji pokušava da mu se prilagodi. Ponekad naš organizam ne može tako brzo da se adaptira na ove vremenske oscilacije, naročito kod hroničnih bolesnika.

Proleće u februaru dobro je za šetnju, ali ne i za srce. Zato su ovih dana među ugroženijima srčani bolesnici, žale se na ubrzan rad srca, stezanje u grudima, otežano disanje.

Narednih dana osluškujte svoj organizam, obratite pažnju ukoliko osetite nešto neobično poput jakog, probadajućeg bola u grudima koji traje. Tada se odmah obratite lekaru!

Ovaj temperaturni skok utiču i na mentalno zdravlje, naročito kod osoba sa mentalnim smetnjama. Veliki broj hroničnih pacijenata ulazi u pogoršanje, naročito grupa obolelih od bipolarnog afetivnog poremećaja i drugih poremećaja raspoloženja. Službe urgentne psihijatrije trenutno beleže povećanje.

Na promenu vremena reaguje i koštano-zglobni sistem, tako da reumatičari navode česte bolove u manjim zglobovima, kolenima, kičmi... Savetuje se umerena fizička aktivnost, a u slučaju dramatičnog pogoršanja javiti se fizijatru ili reumatologu.

Nije neobično ukoliko ovih dana osetite umor, postanete bezvoljni, dekoncentrisani... Glavobolja, vrtoglavica, mučnina takođe se povezuju sa vremenskim promenama.

U slučaju vrtoglavice, duplih slika, povraćanja koje ne možete da zastavite, oduzimanja dela tela, obratite se hitno neurologu! Prvih par sati mogu vam spasiti život.

Narednih dana svom organizmu možete da pomognete ukoliko se više odmarate, jedete zdravo i umereno, vežbate. Ne pretererujte ni sa fizičkom aktivnošću, budite umereni u svemu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još