PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI U AUSTRIJI: Ambasador Rodić obučen u srpsku narodnu nošnju oduševio zvanice u Beču!

Ambasada Republike Srbije u Austriji priredila je danas u prestižnoj sali "Sofijina sala" svečani prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije. Ambasador Nebojša Rodić i Roksanda Ninčić, šefica stalne misije Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, ugostili su više od 800 zvanica među kojima su bili poslanici austrijskog parlamenta, vojske, na čelu sa načelnikom Generalštaba Robertom Brigerom, brojni predstavnici diplomatskog kora, kao i predsednici Privredne komore Srbije Marko Čadež i Razvojne agencije Srbije Slobodan Petrović.

Umesto svečanog odela, za ovu priliku, ambasador Rodić odenuo je srpsku narodnu nošnju, što je oduševilo prisutne zvanice. Njegova supruga Jana i njihove naslednice takođe su bile obučene u staru srpsku nošnju - od opanaka, preko vunenih čarapa, vezenih kecelja i košulja, raskošnih jeleka i pletenica u kosi.

Ovaj potez izazvao je simpatije kod predstavnika internacionalnog diplomatskog kora, koji često i sami na
zvanična dešavanja dolaze u narodnim nošnjama svojih zemalja i na taj način šire kulturu i običaje svoje zemlje.

Nakon uvodnog dela u kom je prof. Jelena Krstić otpevala himne Srbije i zemlje domaćina, usledili su pozdravni govori Ambasadora Rodića, Ambasadorke Ninčić i Marka Čadeža, Predsenika Privredne Komore Srbije, koji je za ovu priliku doputovao u glavni grad Austrije.

Rodić je podsetio da se Dan državnosti - Sretenje slavi 15. februara kada je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. tadašnja Knjaževića Srbija donela Ustav kojim je započelo novo moderno doba državnosti i ustavotvornosti. Taj je Ustav, kako je naglasio, sadržao odredbe o ljudskim pravima i slobodama, koje se i danas primenjuju. Rodić je kazao i da se jedan od idejnih tvorca tog Ustava Dimitrije Davidović, pravnik, obrazovao u Austriji.

Takođe, podsetio je da je austrijski konzul Antonije Mihajlović 1836. godine predao diplomatska dokumenta Milošu Obrenoviću, čime su Austrija i Srbija uspostavile diplomatske odnose. Ambasador je istakao da su saradnja i prisni odnosi dva naroda, prema zvaničnim dokumentima u bečkim arhivima, počela davne 1670. godine, kada je austrijski car Leopold Prvi dozvolio Srbima da u carevini posreduju između zapada i istoka. Od tada je počelo intenzivnije prisustvo naših ljudi u Austriji.

- Danas dok šetate Bečom svaki 10 stanovnik govori srpski jezik. Međusobna saradnja Srbije i Austrije ima stalnu uzlaznu putanju, a tome doprinose naši građani koji žive i rade u Austriji, ali i austrijske firme koje posluju u Srbiji - rekao je Rodić, a prenosi "Tanjug".

Usledio je kratki kulturni program, a gostima su posluženi srpski specijaliteti i najbolja vina iz Srbije.

Nationalfeiertag der Republik Serbien und Tag der serbischen Streitkräfte

Posted by Diplomacy and Commerce Austria on Четвртак, 13. фебруар 2020.

Nationalfeiertag der Republik Serbien und Tag der serbischen Streitkräfte

Posted by Diplomacy and Commerce Austria on Четвртак, 13. фебруар 2020.

S.E. Nebojsa Rodic, Botschafter der Republik Serbien – BegrüßungsredeNationalfeiertag der Republik Serbien und Tag der serbischen Streitkräfte

Posted by Diplomacy and Commerce Austria on Четвртак, 13. фебруар 2020.

Autor: Nadlanu.com
Foto: diplomacyandcommerce.at

Pogledajte još