MOĆNA GRICKALICA: Indijski orah - najukusniji orašasti plod

Indijski orah sve češće je prisustan i na našoj trpezi. Poznat je kao orašasti plod, a on ustvari predstavlja košticu kruške ili jabuke, koja raste u Indiji.

Mesnati deo se konzumira, ali se brzo kvari, zbog čega do nas dolaze samo ukusne koštice, koje se zovu indijski orasi.

Odvajanje jezgra od ljuske je težak zadatak, zbog čega je cena prilično visoka za naše standarde i u njemu su oduvek uživali bogatiji građani.

Osim što je neverovatnog ukusa, indijski orah ima i puno koristi za ljudsko zdravlje. Bogat vitaminima A, B2 i B1. U njemu se nalazi još belančevina, ugljenih hidrata i gvožđa. To čini plod odgovarajućim dodatkom svakom režimu ishrane.

Dokazano je da oko 60 g indijskog oraha nedeljno poboljšava i održava funkcije kardiovaskularnog sistema. Osim toga, njegov redovan unos smanjuje nivo lošeg holesterola i poboljšava funkcije krvnih sudova. To je zato što mononezasićene masti u indijskom orahu pomažu smanjenju nivoa triglicerida.

Najveće količine gvožđa se nalaze u sirovom indijskom orahu. Pomaže cirkulaciji krvi, pomaže distribuciju kiseonika u tkivima. Gvožđe je potrebno za sprečavanje malaksalosti i anemije. Termička obrada smanjuje količinu, ali zanemarljivo.

Sličan je slučaj i sa drugim važnim elementom koji se nalazi u indijskom orahu - selenom. On je moćan antioksidans, koji održava optimalno zdravlje DNK i ćelijskih membrana.

Indijski orah pripada namirnicama sa niskim glikemijskim indeksom. To ga čini savršenim izvorom ugljenih hidrata, korisnih za one koji žele da smršaju.

Jedna od najkorisnijih funkcija indijskog oraha je sposobnost da spreči razmnožavanje slobodnh radikala, koji su krivi za brz razvoj malignih bolesti i procese starenja.

U isto vreme stimuliše proizvodnju osnovnog pigmenta melanina u koži i kostima. Osim toga, testovi pokazuju da njihov unos može da normalizuje probleme sa spavanjem kod žena u menopauzi.

U indijskom orahu nalazi se i velika količina hranljvih vlakana, što daje visoku energetsku vrednost i veliku količinu kalorija. Zbog toga ne treba preterivati sa ovim slasnim orašastim plodom, već se držati preporuke naučnika - 60 do 100 g nedeljno, odnosno 5-6 plodova dnevno.

Izvor: Bonapeti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još